Zulusystrar

Phumeza och Ebba bor på varsin sida av jordklotet. Ebba i Sverige och Phumeza i Sydafrika. Genom skolan börjar de brevväxla. Det som först är en jobbig skoluppgift blir snart en stark vänskap.

Vad skriver du till en brevvän som bor på andra sidan jorden? Det undrar både Ebba och Phumeza när de får varandra som brevvänner i skolan. Vem skriver ens brev nuförtiden? Har lärarna inte hört talas om chatt?

Mer gemensamt än de trodde

Ebba bor i Hörnefors och Phumeza i Johannesburg. Det är som två olika världar. Phumeza drömmer om att bli graffitikonstnär och älskar att spela fotboll. Ebba oroar sig för isbjörnarnas överlevnad, miljöförstöring och annat hemskt som händer i världen.

Snabbt upptäcker de något de har gemensamt, båda två ogillar elaka människor. Som mördartanten som bor granne med Ebba. Eller Keagan i Phumezas klass. Han är elak mot Phumeza för att hon fick en plats i fotbollslaget men inte han.

Phumeza och Ebba hjälps åt att komma på en plan för att ta hand om sina plågoandar.

Vännerna blir systrar

I brev kan du skriva om saker du inte kan säga högt. Ebba berättar hur mycket hon saknar sin döda mamma. Hon skriver också om Nilla, tjejen i skolan som alla retar och som Ebba skulle vilja hjälpa.

Phumeza berättar om sin pappa som är försvunnen och om killen i fotbollslaget som hon kanske är kär i. Genom brevväxlingen blir tjejerna vänner på riktigt, trots det långa avståndet. Och inte bara vänner, Ebba och Phumeza blir Zulusystrar.

Girl power

Det här är varm och rolig berättelse om vänskap, om två tjejer som vågar stå upp för det de tycker. Boken har många fina och färgglada bilder som fyller ut och gör berättelsen ännu bättre. Snabbt flyttas du som läsare mellan Hörnefors i Sverige och Johannesburg i Sydafrika.

Läs också

  1. Adzerk - den vita hingsten

    Av: Hallberg, Lin Tipsat av: Annika Edlund

    En fin och läsvärd relationsbok att gilla vare sig man är hästtokig eller inte. Den handlar om livet i stallet, i en trasslig familj och om livet bland nomaderna i Mongoliet.