Zelda

En biografi som förvandlade Zelda Fitzgerald till ikon på 1970-talet. En lättläst och omfattande bok om ett fascinerande livsöde.

Av: Milford, Nancy
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1974
Låna

Nancy Milfords bok är en utförlig beskrivning av Zelda och Scott Fitzgeralds liv. Zelda Fitzgerald hade varit mer eller mindre bortglömd när boken gavs ut i USA 1970. Intresset för henne väcktes på nytt i samband med utgivningen och hon blev en ikon för 1970-talets kvinnorörelse, som såg henne som ett offer för en överlägsen man.

Väcker ett vidare intresse 

Det var när jag läste den här boken någon gång på 1990-talet som jag blev intresserad och fascinerad av Zelda och Scott Fitzgerald. Det är en utförlig men lättläst beskrivning av deras liv, med många utdrag och citat som kan göra att boken uppfattas som lite omständlig och väl lång.

Det är dock ett fascinerande levnadsöde som beskrivs och efter att ha läst boken blir jag även intresserad av att läsa Scotts Fitzgeralds böcker. Med kännedom om paret Fitzgeralds liv läser jag även de böcker han skrev med andra ögon.

Charleston

Av: Fitzgerald, Zelda Tipsat av: Aina Gustavsson

I en roman till stor del baserad på sitt eget liv, skildrar Zelda Fitzgerald ett livsöde med ett fascinerande bildspråk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 24 augusti 2010