Yes!

Varför köper vi det vi inte behöver? I den här boken skärskådas vår höga konsumtion och drivkrafterna bakom.

Av: Bjärvall, Katarina
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2015
Låna

Ja, varför köper vi en massa saker som vi inte behöver? Saker som ofta bara ger en kort stunds känsla av tillfredsställelse. Rätt snart förvandlas de ”lyckade” inköpen till en stressfaktor när de samlas på hög i redan överfyllda hem (och bidrar till en växande marknad för allehanda "ordningskonsulter" och fiffiga förvaringslösningar).

Att miljön dessutom tar skada av vår höga konsumtion vet nog de flesta någonstans innerst inne – ändå kan det vara svårt att låta bli att köpa.

Granskar konsumtionssamhället

Katarina Bjärvall har tidigare granskat konsumtionssamhället i böckerna Vill ha mer: om barn, föräldrar och konsumtion och Var är du? Människan och mobilen.

I Yes! går hon grundligt till väga och söker svar både i vår hjärna och dess belöningssystem, och i vårt samhälle där kommersiella krafter fått allt större inflytande.

Det är en obehaglig bild hon ger av konsumtionens baksidor och den påverkan vi utsätts för. Samtidigt är det en hoppingivande bok – med större kunskap får vi också större möjlighet att själva styra över vår konsumtion.

Ett liv utan shopping?

Visst finns det alternativ till den aningslösa konsumtionen, det gäller bara att få syn på dem. Att bryta invanda mönster och stå emot köpbudskapen och glada tillrop om att "shoppa loss" är inte heller det lättaste, men det går.

Blir du nyfiken på hur ett liv vid sidan av konsumtionssamhället skulle kunna se ut? Läs då Shopstop: rapport från ett celibat, där Gunilla Brodrej berättar om sitt år utan shopping.

 

 

Köpstopp och prylbantning

Skrivet av: Annika Winning

Du som känner dig tyngd av prylar, eller skulle vilja dra ner på din konsumtion av någon annan anledning, kan hitta lästips här.