Yemen

En introduktion till Jemen, ett sällsamt land i Mellanöstern vars motsättningar och instabilitet riskerar att göra landet till ett nytt Afganistan.

Av: Clark, Victoria
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2010
Låna

När islamsk extremism diskuteras är det oftast länder som Afghanistan, Pakistan och Somalia som kommer upp på dagordningen. Ett land som nämnts väldigt litet i sammanhanget är Jemen. Det finns dock tecken som tyder på att detta håller på att ändras.

Öppnar dörren till Jemen

När det uppdagades att den så kallade "kalsongbombaren", som försökte spränga ett plan till Detroit i december 2009, hade skolats i ett träningsläger i Jemen, fick terroristexperterna ett nytt område att sätta luppen på. Vad exakt är det då som händer i den här delen av Mellanöstern?

Som en introduktion för den nyfikne, fungerar Victoria Clarks bok alldeles utmärkt. På en lättfattlig journalist-engelska öppnar hon dörren till detta sällsamma land. Vi får en noggrann historisk genomgång, följt av viktiga belysningar av de komplicerade stamförhållanden som råder samt de kulturella skillnaderna mellan olika delar av landet.

Sist men inte minst redogör Clark för Bin Ladins och al-Qaedas relation till Jemen. Ett förhållande som visar sig vara mer intimt än vad många kanske skulle kunna tro.

Den centrala frågan som går som en röd tråd genom boken, är om Jemens nuvarande president klarar av att hålla ihop landet. Han har liknat uppgiften vid att "dansa på ormars huvuden". Ännu så länge håller statsbygget men det finns oroväckande tendenser som pekar på att Jemen kan bli ett nytt Afghanistan.

I väntan på talibanerna

Av: Huor, Jesper Tipsat av: Anna Sahlén

En reportagebok om Afghanistan som ger en överskådlig bild av landet bakom rubrikerna.

En del av mitt hjärta lämnar jag kvar

Av: Janse, Diana Tipsat av: Mats Enarsson

Berättelser från ett land i spillror. Afghanistan har kallats "landet som alla känner till men ingen vet något om".

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 29 januari 2011