Wolf Hall

Mäktig historia från engelska 1500-talet, baserad på verkliga historiska personer.

Av: Mantel, Hilary
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Ja då sitter jag här igen, med en historia som får de flesta andra böcker att blekna. Hilary Mantels berättelse från Tudor-tidens England innehåller det mesta – storpolitik, kärlek, vardagsliv, spetsfundiga resonemang och rått våld.

En organiserad bråkstake

Huvudpersonen Thomas Cromwell har ett brokigt förflutet som bråkstake och soldat, men har tack vare sitt praktiska sinnelag och organisationsförmåga stigit i anseende. Han är nu en av kung Henriks närmaste män, med uppgift att verkställa kungens politiska och personliga önskemål.

Jag vill inte avslöja för mycket av historien, men kung Henriks tronföljd är hotad. Han har trots ett 20-årigt äktenskap ännu inte lyckats framavla en son, som ska ta över efter honom på tronen. Drottningen, en spansk prinsessa, samt påven och den mäktiga engelska kyrkan accepterar inte att kungen tar sig en ny hustru. Katolska kyrkan hotar att bannlysa kungen och det mäktiga Spanien hotar med krig om "deras" kunglighet behandlas vanvördigt.

Samhällets alla skikt

Det är i denna miljö, i ett sammelsurium av storpolititiska hänsyn och personliga drivkrafter, som huvudpersonen Thomas Cromwell stiger fram. Han är en handlingens man, och har en utvecklad känsla för när han ska använda mutor eller hot och våld för att föra saken framåt. Miljöerna pendlar mellan fisförnäm aristokrati och samhällets olycksbarn, och Cromwell får god användning av alla sina tidigare erfarenheter.

Boken är ganska mastig till omfånget, och en mängd historiska personer passerar i berättelsen. Ibland kan man bli lite vilsen i berättelsen – vem är det egentligen som för ordet nu? Men när man kommer in i berättelsen är det bara att låta sig sköljas med i denna mäktiga och märkliga berättelse.

Berättelsen fortsätter i För in de döda, som översattes till svenska 2014.

Klostermord och klosterfrid

Skrivet av: Eva Petri Eriksson

I nunnors och munkars hemvist råder ständig tystnad och fridfullhet, eller? Eva Petri Eriksson tipsar om historiska deckare, romaner, samtida biografier och restipsböcker i stämningsfulla klostermiljöer.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 13 augusti 2014