Wild Gabon

Ännu ett tips om djur och fritidsforskning från Zooniverses största fan. Den här gången ska vi till en ö i västra Centralafrika.

Det fina med ett zoologi-intresse är att hur många djurarter jag än stöter på, så finns det alltid fler som jag aldrig har hört talas om. Den senaste är penselsvin, "red river hog" som lever i västra och centrala Afrika. Den ser ut som en spansk gatuhund, det vill säga tufsig men charmig. Penselsvinet har jag alltså alldeles nyss stött på tack vare internet och ett av de artbevarande och folkbildande projekt som Zooniverse är värd åt.

Inte bara Afrika

Jag har skrivit många tips om olika crowdsourcing-projekt här på Minabibliotek och jag tänker fortsätta. Vissa blir nämligen klara snabbt och ersätts av andra, medan några pågår i många år. I nationalparken Lopé, utanför Ekvatorialguineas kust, trivs penselsvinet tillsammans med både chimpanser och gorillor, leoparder och elefanter.

Wild Gabon är inte heller det enda aktuella projektet just nu, för det forskas med rörelsekameror även på andra kontinenter. I Wildlife of Los Angeles kan du hitta opossum, coyote, och tuppgök som är mer känd som "roadrunner" i populärkulturen.

Charmörer på fyra ben

Egentligen så vill jag ju granska alla foton själv, men jag unnar dig som är intresserad av djur, eller som kanske vill upptäcka ett nytt intresse, att testa den här typen av amatörforskning. Titta bara på penselsvinets örontofsar, eller föreställ dig att få "hitta" en chimpansbebis ridande på sin mammas rygg, som jag gjorde alldeles nyss.

Klicka här för att komma till Wild Gabon

Klicka här för att se vilka biologi-projekt som är aktuella

Läs mer

  1. Wild Gabon

    Tipsat av: Anna Östman

    Ännu ett tips om djur och fritidsforskning från Zooniverses största fan. Den här gången ska vi till en ö i västra Centralafrika.

  2. Criminal characters

    Tipsat av: Anna Östman

    Identifiera fängslade australiensare genom att hjälpa till att läsa skrivstil. På köpet underlättar du för många att hitta sina släktingar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Östman den 10 juni 2019