Weight

Atlas bär upp Kosmos. En dag dyker Herakles upp och ber honom om en tjänst. Atlas blir plötsligt fri för en stund. Språket är enkelt men har flera lager och boken bäddar för stor eftertanke.

Av: Winterson, Jeanette
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2005
Låna

Större delen av boken handlar om mytologiska gudar och jättar från antikens Grekland, men med ännu mer mänskliga egenskaper och tankar än de har i myterna. Vi får träffa dem i den vardag som de skulle ha kunnat ha, mitt i sagorna om dem.

Fri från en stor tyngd

Atlas fiktionära värld vävs ihop med verklighetens jordklot och dess historia. Han bär upp Kosmos och ser samtidigt allt som händer på jorden och i vårt solsystem. En dag dyker Herakles upp och ber honom om en tjänst. Atlas blir plötsligt fri för en stund.

Jeanette Winterson skriver också om sig själv som en planet, liknande jorden. Det ligger lika delar naturvetenskap och litteraturhistoria bakom Weight, berättad på ett enkelt men vackert sätt.

Två citat som fastnade i minnet är dessa:

"If you go on believing in the fiction of your own parents, it is difficult to construct any narrative of your own."

och

"These are the stories we tell ourselves to make ourselves come true."

Skapade sin egen historia

Det handlar också om Jeanette Wintersons egen historia, att hon själv inte hade något bagage när hon var barn, eftersom hon är adopterad, och att hon har fått skapa sitt eget narrativ.

Boken har ett enkelt språk men läsningen kan göras i flera lager och det är en berättelse som bäddar för stor eftertanke. Jag är glad att jag nu är en människa som har läst den här boken.

Weight finns också översatt till svenska med titeln Tyngd.

Passionen

Av: Winterson, Jeanette Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Alltid denna Jeanette Winterson! Varje bok fängslar mig från första stund. Hennes målande språk som måste läsas högt så orden når öronen likaväl som ögonen, hennes karaktärer, som man alltid får ett sådant särskilt förhållande till.

Fyrväktaren

Av: Winterson, Jeanette Tipsat av: Lars Eriksson

Boken börjar med orden "Jag har ingen far. Min far kom från havet och försvann samma väg. Han var besättningsman på en fiskebåt som ankrade hos oss en natt när vågorna krossades som mörkt glas. Hans spruckna köl strandade honom tilräckligt länge för att han skulle hinna kasta ankar i min mor. Ett stim av bebisar kämpade om livet. Jag vann.".