We'll never turn back

Mäktigt vittnesmål från soulens urkunder.

Mavis Staples föddes i Chicago 1940, men hade rötterna i Mississippi – en naturlig och självklar koppling i sammanhanget. Dotter till Roebuck "Pops" Staples; en av förgrundsgestalterna inom amerikansk soul och gospel, som började sin karriär tillsammans med blueslegender som Charley Patton, Son House och Robert Johnson innan de sakrala ådrorna tog över.

Musik som tilltalar alla sinnen

I slutet av 1940-talet började Pops Staples uppträda med sina barn i olika kyrkor i Chicago. Sedermera kom de att kalla sig The Staple Singers och blev ett aktat namn i musikkretsar ända fram till 1985.

Mavis började sin parallella solokarriär 1969 när hennes första album kom. We'll never turn back är den tionde skivan i ordningen och den får ses som en självbiografi, där hennes livserfarenheter tonsatts med hjälp av den amerikanska musiktraditionen och med Medborgarrättsrörelsen i centrum. Ry Cooders medverkan tillför även den tyngd och perfektion som en artist av Staples kaliber så väl behöver.

Undertecknad är ingen större anhängare av varken soul eller gospel men den här skivan väckte en anklang hos mig som jag bara inte kunde värja mig emot. Det är musik som tilltalar alla sinnen och som känns i hela kroppen. Den är dessutom en lektion i USA:s moderna historia, såväl musikaliskt som politiskt.

Tipsat av: Olle Öhman den 13 februari 2012