vN

Madeline Ashby har skrivit en actionladdad bok för dig som gillar robotar.

vN

Av: Ashby, Madeline
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2012
Låna

I vN (som står för von Neuman machine) får vi möta Amy Peterson som bor tillsammans med sin pappa (icke robot) och sin mamma (robot).

Det hela börjar ganska idylliskt då vi får följa familjelivet för femåriga Amy i sin mixade familj. Läsaren introduceras till en värld där robotar till en början är framtagna av en religiös släkt men nu lever sida vid sida med sina icke artificiella medmänniskor, eller medrobotar. Ja ni förstår dilemmat.
Boken har det inte helt ovanliga temat ”vad är egentligen mänsklighet” men faktiskt med några ovanliga twister.

Det tar inte lång stund innan svulstiga actionscener tar plats med början på en skolavslutning. Det är för övrigt något som man inom filmens värld skulle ha en lite högre åldersgräns på.

Amy konfronteras av sin mormor, en riktig mördarmaskin som saknar den säkerhetsanordning som alla artificiella människor har. Amy absorberar sin mormors personlighet och nu plötsligt blir Amy jagad av staten som vill förstöra henne.

Ibland är det skönt att läsa en spännande och fartfylld bok och gillar man genren får man nog sitt lystmäte genom denna actionfyllda robotroman.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 7 januari 2016