Vishnus död

På en trappavsats i ett hyreshus i Bombay ligger en man och han är ännu inte död.

Vishnu är hans namn och trappavsatsen är hans fasta plats. Där har han fått sova mot att han utfört vissa tjänster åt de boende. Nu är han illa däran. Familjerna i trappuppgången grälar sinsemellan om vem som ska ta ansvaret för Vishnu och resultatet blir att den tillkallade ambulansen skickas iväg för att ingen vill betala sjukvårdskostnaden.
 
Så Vishnu ligger kvar. Faktiskt genom hela boken. Hans ande svävar iväg från kroppen, och syner med hinduiska gudar uppenbarar sig tillsammans med barndomsminnen och erotiska bilder, där han är tillsammans med sin älskade Padmini, som är kärleksgudinna av mer jordnära sort, och erbjuder sina tjänster åt alla som vill betala.
 
Vi följer livet i hyreshuset. Två hinduiska familjer, en muslimsk och längst upp herr Taneja som sörjer sin fru sen sju långa år. Grälande matronor, undfallande äkta män, en Romeo-och-Julia-historia mellan den muslimske sonen och en hinduisk dotter utlöser ett religionskrig i det mindre formatet. Färger, dofter, syner, buller. Och matlagning. Livet är trångt och starkt.
 
Hyreshuset blir en miniatyr av hela Indien. Författaren tillhör den grupp av anglo-indiska författare som de senste åren populariserat den indiska litteraturen. Är man nyfiken på Indien och indisk litteratur är det här en utmärkt bok att starta med.
 
Rekommenderas!
 
Hur slutar det för Vishnu? Jo, han får till sist möta den lilla blåtonade pojke som spelar så underbart på flöjt.
"Vem är du?" frågar Vishnu, men pojken svarar inte.
"Är du Krishna?"
Pojken ler. "Du vet vem jag är", säger han.
Och Vishnu får äntligen släppa taget och uppgå i en annan dimension.

Indien - från stackare till stormakt

Av: Kinberg Batra, Anna Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

Indien - ett land av stackare och för evigt dömt till ekonomisk efterblivenhet i kolonialismens spår eller tvärtom en ekonomisk stormakt i vardande?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Staffan Olofsson den 5 november 2008