Vinteräpplen

I generationer har kvinnorna i Tovas släkt plågats av odugliga och ibland misshandlande män. Tova är den första att ta sig ur det, men resan dit var lång och allt annat än lätt.

Den här boken handlar om Marie och Tova. Det börjar med att Tova tar sina två döttrar och flyr från hemmet och den våldsamme maken. Parallellt får vi följa Marie, Tovas mamma, som växer upp på lilla Eskilsö i finska Österbotten. Där levs ett fattigt liv och Marie blir familjens lilla hackkyckling. Fattigdom, våld och sprit tillhör vardagen.

Barnet förändrar livet

På lilla Eskilsön i Österbotten är havet ständigt närvarande och antingen hatar du det eller älskar det. Vändpunkten i Maris liv blir när hon får sin älskade dotter Tova. Då förändras allt och hon lever genom Tova.

Vi får även följa Tovas uppväxt i det påvra lilla huset på Eskilsö och det som sedan leder till att hon förälskar sig i Timo och gifter sig med honom. En gång var hon lycklig och förälskad och livet låg framför henne. Men det dröjde inte länge förrän mannen visade en annan sida.

Flyr till Sverige

Tova förstod till slut att hon måste ge sig av om hon och barnen skulle överleva. Hennes egen mamma Mari fick aldrig chansen till ett eget liv. Hon var inte något önskat barn, hon misslyckades i skolan och ansågs enfaldig. Hårt arbete i hushållet, ansåg man, var det enda hon dög till.

När Mari födde Tova utanför äktenskapet blev hon för all framtid fast i det kärlekslösa och påvra föräldrahemmet. Men hos Tova finns kraften att bryta upp från ett destruktivt liv. Med hjälp av en väninna går färden till Helsingfors. Mot Sverige. Mot framtiden.

En strimma hopp i eländet

En bra och varm berättelse om två generationer kvinnor och om hur fattigdom, män och sprit formar deras liv. Det lyser ändå av ett visst hopp och är inte bara elände. Den griper tag och ligger och lurar i huvudet en lång tid efter att jag läst den. Jag tänker mycket på Mari som aldrig fick någon chans och jag känner att än är vi inte i mål. Kampen fortsätter!

 

Boel och Oscar

Av: Sundström, Josefine Tipsat av: Sofia Flank

Grannarna Boel och Oscar upptäcker att de har mycket gemensamt, trots den stora åldersskillnaden mellan dem. En roman om allt det innebär att vara människa.