Vindens namn

Vindens namn är den första delen av den amerikanske författaren Patrick Rothfuss planerade trilogi Berättelsen om kungadråparen. Trots många kända element från fantasyvärlden är berättelsen både intressant, originell, och mycket välskriven.

I handlingens centrum finns Kvothe: hjälte, musiker, magiker, kungamördare, och levande legend. Somliga antar att han är död medan andra hävdar att han aldrig existerat. Berättelsen inleds i nutid där Kvothe lever ett liv in skymundan som den tyste värdshusvärden Kote. Men världen utanför börjar göra sig påmind: i byn sprider sig en rädsla för okända varelser och onda aningar och obesvarade frågor hänger i luften. Inte minst frågor om Kvothe själv.

När en historieskrivare som känner till Kvothes sanna identitet dyker upp går Kvothe motvilligt med på att berätta sin historia. Här tar huvuddelen av boken sin början: Kvothes självbiografi. Vi får med Kvothes egna ord följa hans liv från en lycklig barndom som slås i spillror, till kampen att ta sig in – och hålla sig kvar – på universitetet för magiker. Sakta men säkert börjar Kvothe med stor medvetenhet bygga upp myten om sig själv.

Ovanlig stil
Vindens namn utspelar sig i en klassisk episk fantasyvärld med allt vad det innebär av folkslag, kartor, mytomspunna fiender och – givetvis – en rejäl dos magi. Men trots det så skiljer sig berättelsen från en mängd andra fantasyböcker. En orsak till detta är att vi i princip bara följer Kvothes livshistoria, vilket jag uppskattar. Det är skönt att för omväxlingens skull inte behöva sätta sig in i tio olika karaktärers tankar, åsikter och livsöden. Kvothes berättelse om skillnaden mellan mannen och myten han byggt upp, är mer än tillräckligt fascinerande utan en väv av komplicerade parallella historier och sidospår.

Det är nu närmare två år sedan jag läste Vindens namn för första gången, men jag får erkänna att jag fortfarande är förtrollad av historien. Kvothe är en intressant karaktär, driven av både sin egen vettgirighet och tanken på hämnd för sina föräldrars räkning. Rothfuss använder dessutom ett nästan poetiskt språk när han skriver. Efter att ha läst bokens två sidor långa inledning, som enbart beskriver tystnaden i ovan nämnda värdshus, var jag helt såld. Jag ville ha mer, så mycket mer, och det vill jag fortfarande.

Höga förväntningar
Vindens namn är Patrick Rothfuss debutroman och författaren är fortfarande relativt okänd inom fantasyvärlden, men han spås en lysande framtid av en rad kända fantasyförfattare som Terry Brooks, Tad Williams, Robin Hobb och Ursula K. Le Guin. Jag kan inte göra annat än att hålla med och ivrigt vänta på att del två, The Wise Man’s Fear, ska ges ut på engelska och leva upp till mina alldeles för höga förväntningar.

Vindens namn ges ut i två delar på svenska.

Count Scar

Av: Brittain, C. Dale Tipsat av: Karin Lövgren

En uträknad soldat och en magisk präst är huvudpersonerna i den här boken om Yurt.

The Portent del 1 - De dödas rike

Av: Bergting, Peter Tipsat av: Nicklas Johansson-Näslund

Krigaren Milo är på väg genom demonernas dal när han kommer till en nästan övergiven stad bland klipporna. Han tas för en annan än den han är, men åtar sig dennes uppgift.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Emma Sigvardsson den 30 augusti 2010