Vill du bli bättre på att rita? Se dig omkring!

Det ringer, det ringer är en sommar-rysare för ungdomar. Tobias Johansson har gjort bokens omslag och illustrationer. I hela sitt liv har han ritat och äntligen fick han chansen att illustrera en skräckbok.

Tobias Johansson Foto av Anna Östman
Det ringer, det ringer är en ungdomsrysare, en spökhistoria om Isa och Robin och sommarlovet på landet. Anna Holmström Degerman har skrivit berättelsen och Tobias Johansson har gjort bokens omslag och bilder.

– Anna och jag jobbade ihop på Bokbussen för några år sedan. Hon har skrivit böcker länge och jag har tecknat och illustrerat i hela mitt liv, så vi sa att det vore kul att göra något tillsammans.

Ett drömjobb

Det hela rann ut i sanden, men hösten 2014 fick Tobias mejl från ett bokförlag. De hade ett manus av Anna Holmström Degerman, och undrade om han ville illustrera berättelsen. De hade kollat på hans hemsida och tyckte om hans bilder.

– Det var lite som att en dröm gick i uppfyllelse, jag har länge velat illustrera en skräckbok. Jag fick manuset och skissade på bildidéer som dök upp i huvudet medan jag läste.

Omslagscollage

Release-fest
Först gjorde han bokens omslag. Tobias utgick från tre saker som han hade fastnat för i manuset: åska, myrmark och telefon.

– Förlaget ville ha ett collage med foto och tecknat, det var enda kravet. I övrigt fick jag fria händer. En överraskning men oerhört kul med deras förtroende. Men också mer pirrigt än andra illustrationsjobb som broschyrer och skivomslag.

Ett foto hemifrån Jämtland blev bakgrund och ovanpå det en teckning av huvudpersonen Isa. Att bestämma hennes utseende tog ett tag, Tobias testade olika varianter innan det kändes rätt. Samma sak med Robin som också har en stor roll i boken.

Efter omslaget var det dags för bilderna inne i boken. Det blev illustrationer till sex scener och en liten tecknad detalj, en vinjettbild, i början av varje kapitel.

Några tips

Skisser av Tobias Johansson Foto av Anna Östman
– Först tecknar jag alltid för hand med blyerts och tusch. Sedan skannar jag in det och jobbar vidare på ett digitalt ritbord. Jag färglägger nästan bara i datorn, och gör om många gånger innan jag är nöjd.

Det är också ett råd till dig som tecknar och kanske vill illustrera en berättelse eller teckna en serie. Träna, träna, träna och gör om många gånger. Öva på färgläggning.

Ett annat tips från Tobias är att se dig omkring, på människor och saker. Anatomi är jätteviktigt, kroppar och hur de rör sig. Titta på andras bilder.

– Själv gillar jag Dave McKeans bilder, han har illustrerat Coraline av Neil Gaiman. Han gör häftiga och surrealistiska men stämningsfulla bilder. Och Alvaro Tapias omslag till svenska utgåvan av Harry Potter-böckerna är i en helt egen division. De är magiska!

Tecknande bokbusschaufför

Tobias har alltid ritat och tecknat. I lågstadiet fick han ha dubbla ritböcker för att inte kludda ner andra böcker. Den stora drömmen är att kunna jobba mer som illustratör och inte minst, att teckna en egen serie, en grafisk roman.

Tycker du att du känner igen Tobias? Kanske har du träffat honom på Bokbussen i Umeå, han jobbar som bokbusschaufför till vardags.

Se fler illustrationer av Tobias på hans webbsida. (Länken öppnas i ett nytt fönster.)

Text: Åsa Zetterström, Minabibliotek
Foto: Anna Östman, Minabibliotek.se

1. Det ringer, det ringer

Av: Holmström Degerman, Anna Tipsat av: Åsa Zetterström

Sköna dagar med sol och bad blandas med åska, oväder och underliga telefonsamtal. Vad är det som händer Isa, varför drömmer hon så konstigt?

Hon finns med i sina böcker

Skrivet av: Åsa Zetterström

Nyfiken och dagdrömmande låter som bra egenskaper för en författare och det är så Anna Holmström Degerman beskriver sig själv när Unga-sidan träffar henne.

Skrivet av: Åsa Zetterström den 16 april 2015