Vill berätta spännande historier
Hon är väldigt intresserad av historia och älskar att hitta på personer som får vara med om riktiga äventyr. Möt författaren Camilla Lagerqvist.
I april 2021 besökte hon alla sjuor på skolorna i Holmsund och Obbola, i Umeå kommun. Författarbesöken var digitala. Minabibliotek har fått intervjua Camilla Lagerqvist via mejl.
Hej Camilla, hur var det att träffa klasser digitalt, i stället för att vara på plats i deras klassrum?
– Det har fungerat fint, även om det förstås inte blir på riktigt samma sätt som att ha ett författarbesök på plats. Jag lägger upp mina digitala besök precis som jag skulle ha gjort om jag varit ute hos klassen, men visst kan jag sakna de riktiga mötena med eleverna.
Dina böcker utspelar sig ofta förr i tiden, vad beror det på?
– Det beror helt enkelt på att jag är väldigt intresserad av historia så det är ofta historiska händelser eller personer som ger mig den där första idén till en bok.
Du har skrivit fler än tjugo böcker sedan din första bok kom ut 2009. Vad är det som driver och inspirerar dig i skrivandet?
– Att få berätta en spännande historia. Jag älskar att hitta på personer och placera dem i ett historisk sammanhang och sedan låta dem vara med om ett riktigt äventyr.
Hur mycket av dig själv finns i dina böcker?
– En del, men det är ingen av min huvudpersoner som är ett alter ego. Däremot gestaltar jag mycket i mina böcker och när jag gestaltar känslor så hämtar jag mycket från hur jag själv upplever till exempel sorg, skam, rädsla och andra känslor. Ibland hämtar jag också drag från mina barn och andra jag känner eller har träffat när jag skapar en romanfigur.
Hur lång tid tar det att skapa en bok, med faktainsamling och skrivande?
– Jag gör mycket research och har aldrig räknat efter hur lång tid det tar. Det är olika från bok till bok. Däremot vet jag på ett ungefär hur lång tid det tar för mig att skriva ett råmanus. Först brukar jag göra research sedan gör jag ett synopsis, en tankekarta, och ett persongalleri. När det är klart tar det ungefär två månader för mig att skriva ett första utkast till en bok som jag sedan skickar till förlaget.
Har du några tips till andra som drömmer om att skriva en bok?
– Var envis! Skriv lite varje dag även om det känns motigt. Gör ett synopsis, skriv ner vad din bok ska handla om innan du börjar skriva. Skriv om något du själv är intresserad av, det blir så mycket roligare att skriva då.
Vill du berätta något om vad du skriver på just nu?
– Det är en ny historisk bokserie som utspelas i början på 1900-talet och kretsar en hel del kring barn som såldes på auktion.
Till sist, om du fick hälsa på i en bok, vilken skulle det vara och varför?
– Jag fick fundera en hel del, det finns så oerhört många fantastiska böcker som jag har älskat. Problemet är att jag är väldigt mörkrädd så en del skulle jag inte våga besöka för jag skulle vara för rädd. Så med det sagt får det bli en bok jag läste förra året och gillade mycket: Jägarinnan av Kate Quinn, som kretsar mycket kring andra världskriget. Skulle jag ta en barn- och ungdomsbok så hade det varit väldigt roligt att få flyga med Peter Pan eller lösa mysterium med Enola Holmes.
Låna och läs Camilla Lagerqvists böcker
Förutom hos sjuorna, gjorde Camilla Lagerqvist digitala författarbesök hos alla klass fyra i Holmsund och Obbola.
På biblioteken kan du låna böckerna som Camilla Lagerqvist har skrivit. Fler av dem finns också att läsa som e-böcker. Använder du talböcker hittar du Camilla Lagerqvists böcker på Legimus.se.
Mer om författaren
Vill du veta ännu mer om Camilla Lagerqvist kan du läsa om henne på Barnens bibliotek..