Vildsvinet

24-åriga Zanko har just släppts ut från fängelset efter fyra år för mordförsök. Han är ledare för ett kriminellt gäng i Göteborgs förorter. Det är en mörk värld Zanko lever i, våldet är aldrig långt borta.

Av: Aneröd, Renzo
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2007
Låna

Allt handlar om heder, han måste upprätthålla gänget och familjens status. Hans lillasyster Dilsa är trött på att leva i kurdernas hederstradition, hon vill leva som en vanlig svensk tjej. Tillsammans med sin kompis Saara revolterar hon.

Det ständiga gängvåldet och Dilsas revolution gör att Zanko mer och mer börjar förlora fotfästet. När våldet plötsligt slår runt och drabbar hans egen familj finner han trygghet i religionen. Mohammed, hans gamle vän från förr har vänt kriminaliteten ryggen och har engagerat sig i en islamistisk grupp med inte helt rumsrena planer.

Sakta dras Zanko in i en sammansvärjning och det blir svårare och svårare att välja mellan gänget, hedern, familjen och religionen.

Inblick i den undre världen
Vildsvinet är en skrämmande bok som ger en inblick i Göteborgs undre värld. Men även i den vanliga flyktingens liv, och hur olika man kan se på sig själv, familj och heder, även inom samma familj. Att anpassa sig till ett liv i Sverige är för dessa människor mycket svårt, även dem som verkligen vill blir sedda med misstänksamhet.

I bakgrunden ligger ständigt Backabranden 1998, där 63 ungdomar omkom och som skapade trauman som aldrig försvann.

Renzo Aneröd är själv från Göteborg och är känd som filmare och författare. Vildsvinet är hans tredje bok, de två tidigare heter Löftet och Fiender. Han behandlar ämnen som rasism, nationalism, kriminalitet och fanatism, alltid med ungdomar i fokus.