Vilda svanar

Tycker du om historia, biografier och en bra berättelse, är Vilda svanar något för dig.

Vilda svanar - tre döttrar av Kina är en bok om tre generationer kvinnor i Kina.

Yu-fang föddes 1909, hennes fötter snördes och vid femton års ålder gavs hon bort som konkubin till en krigsherre. Hon lyckades så småningom fly från palatset tillsammans med sin dotter Bao Qin.

Dottern blev som vuxen aktiv i det kommunistiska partiet och deltog i motståndsrörelsen under inbördeskriget. Hon fängslades och var nära att avrättas, men frigavs så småningom, träffade en man, och födde en dotter.

Föräldrarna kritiserades, torterades och sändes till arbetsläger under kulturrevolutionen och fadern drevs in i sinnesjukdom och hetsades långsamt till döds.

Dottern, Jung Chang, är författare till denna storslagna släktkrönika, och hon berättar om hur hon landsförvisades till Himalaya och hur hon, i motsats till sina föräldrar, tog avstånd från Maos tyranneri.

Boken ger en god inblick i Kinas 1900-talshistoria, och man får en inblick i hur Mao styrde sitt land med järnhand och hur alla verkade foga sig i det, trots tortyr, svält och elände.

Boken är intressant, man lär sig mycket om Kinas historia, och eftersom det är en skildring av de tre kvinnornas liv, får man ett annat historiskt perspektiv än genom att läsa en "vanlig" historiebok.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Catarina Henfridsson den 10 juli 2008