Viggo och rädslolistan

Skriva är svårt, istället ritar Viggo sin lista. Listan med allt han är rädd för. När kompisen Malte vill gå på bus-eller-godis-tur till Halloween blir Viggo alldeles kall av rädsla.

Viggo är sju år och två månader. Han bor med lillebror Nils och pappa i ett hus. Mamma bor och jobbar i Danmark. Varannan helg är det mamma-helg. Då kommer mamma till Viggo och Nils.

En ritad lista

Viggo kan räkna hur bra som helst. Det går inte alls lika bra att läsa. Eller att skriva. Så Viggo ritar istället.

Han ritar allt han är rädd för på sin rädslo-lista. Där finns mörker, mördare, spöken och monster. Att någon ska komma in i huset och ta pappa och Nils när Viggo sover finns också med. Och att tåget ska krascha, och att mamma ska skada sig när tåget kraschar.

Listan ligger under huvudkudden. Många saker är svåra att rita, så listan är inte färdig.

Ska Viggo våga?

Det är svårt att hålla reda på allt han är rädd för. Det känns som att det svider, kliar och kryper i Viggo. Och det är svårt att prata om. När Malte vill att de ska gå runt tillsammans på Halloween blir Viggo alldeles kall inuti. Hur ska han våga det?

Viggo och rädslolistan är en perfekt bok att lyssna på när någon högläser. Eller kanske att läsa tillsammans i klassen. Det är nog många som känner igen det där svidet i magen. Och tänk så bra det blir om man kan berätta om det. Det här är en bok att läsa och prata om, fina bilder har den också.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 16 maj 2019