Vi vill alla vara hjältar

Deckare, denna älskade och hatade genre. Men är deckare "riktiga" böcker och god litteratur? Svaret är lika enkelt som självklart. Ja.

Svartvitt foto av detektiv som röker pipa. New Africa/Bigstock
Deckare är riktiga böcker och deckare är älskade. Se vilka böcker som finns på topplistorna – och vilka böcker som det görs filmer av. Vi människor har uppenbarligen alltid varit fascinerade av mord och våld och dess efterföljder. Vi söker spänning, måhända i olika skepnader.

Flyttat in i våra hem

Mord och våld är knappast ett modernt påfund. Den grekiska mytologin har en hel del kända tragedier, bland annat Oidipus som mördade sin far. Bibeln bidrar också med förmodligen ett av historiens mest kända svartsjukemord när Kain mördar Abel.

I och med tv:ns och filmens entré på underhållningsmarknaden har deckarna flyttat in i våra hem. Från de tidiga Agatha Christie-filmerna till dagens Morden i Midsomer. Under sjuttiotalet så var det Columbo och Kojak och i dag är det kommissarie Barnaby som fångar mördare på den engelska landsbygden.

Vill lösa problem

Deckargenren är dock inget som är förbehållet vuxna. Säg den som inte har läst Astrid Lindgrens böcker om mästerdetektiven Kalle Blomkvist eller Enid Blytons femböcker. Inte ens julkalendern på SVT har klarat sig utan deckare. 2006 var det Lassemajas detektivbyrå som bygger på Martin Widmark och Helena Willis böcker. Grunden till genrens framgång tror jag beror på att det längst inne i oss alla, oavsett om vi erkänner det eller ej, finns en önskan om att vara hjälten, lösa alla problem och vinna hela världen.

Bo Balderson

Personlig favorit

Jag har nämnt ett flertal författare och böcker men jag kan inte skriva om deckare utan att rekommendera Bo Baldersons böcker om statsrådet och hans svåger Vilhelm Persson. För den som vill läsa deckare i kombination med humor, satir och politik så är Bo Baldersons böcker en lisa för själen. Böckerna är i och för sig kanske mer ihågkomna för den än idag välbevarade pseudonymen än för dess innehåll, men till skillnad från många andra deckare så kan man väldigt ofta skratta sig igenom kapitlen.

Mord och politik

Böckernas två huvudpersoner är dels statsrådet som överlever både mordförsök, diverse intriger och politiska maktskiften, dels är det statsrådets svåger som är adjunkt och är den som är berättaren.

Statsrådet löser de olika morden på de mest fantasifulla och okonventionella sätten. Många människor i hans framfart blir trampade på tårna. Det är för mig också med stor förtjusning som jag läser de olika satiriska och intrigskapande delarna med politiska förtecken. De olika verkliga statsråden och andra personer som rör sig i maktens korridorer är marginellt förklädda.
I sanning en underhållande läsning. 

Våra texter

 1. "Jag skulle kunna läsa upp och ner i en trapets"

  Skrivet av: Anna Sahlén

  I Dagens nyheter tipsar Lotta Olsson om böcker, framför allt deckare och barn- och ungdomslitteratur. 2015 fick hennes lista över de 100 bästa deckarna genom tiderna stor uppmärksamhet.

 2. Deckare från norr

  Skrivet av: Ingrid Magnusson

  Utbudet av deckare och nya deckarförfattare är stort och miljöer och teman påverkar allt mer hur vi gör vårt urval bland dem. Just nu står norrlandsdeckare högt upp på mångas önskelista.

 3. I denna ljuva sommartid och andra deckare

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Sommarpsalmer, barnvisor och ordstäv. Blir en deckare extra läskig när den lånar sin titel från vår svenska textkanon? Låna en och döm själv.

 4. Ordning på serien: Bo Balderson

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Den svenske deckarpseudonymen Bo Balderson gjorde sig populär med humoristiska böcker som utspelar sig i maktens korridorer.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Leif Mårtensson den 22 september 2008