Vi var vargar

När ryska soldater kommer måste Liesel och småsyskonen fly. Men hur ska de klara sig på egen hand, och vart ska de ta vägen?

Liesel Wolf är elva år och bor i Ostpreussen i Tyskland. I skolan får hon lära sig att Hitler är en god människa som kämpar tappert mot Tysklands fiender.

Ensamma på flykt

Andra världskriget närmar sig sitt slut. Familjen Wolf har klarat sig ganska bra under kriget. Men nu närmar sig ryska soldater och familjen måste fly från sitt hem.

Under flykten kommer Liesel och småsyskonen bort från mamma. Liesel vet inte var de är eller vart de ska ta vägen. Det enda hon vet är att hon lovat att ta hand om Otto och Mia. Vad som än händer.

Gott och ont

Plötsligt är världen inte längre lika svart och vit som Liesel trodde. För vem är egentligen ond och vem är god?

För att överleva och hitta mat till Mia, som knappt är mer än en bebis, tvingas Liesel och Otto göra saker som är både farliga och fel. För att överleva måste de bli vilda, vilda som vargar.

Vi var vargar är en gripande berättelse om barn på flykt. Historien är inspirerad av alla de borttappade och föräldralösa barn som drev runt och letade efter mat i Ostpreussen i slutet av andra världskriget. De barnen kallades för Wolfskinder, vargbarn.

Läs också

  1. Flykten från den brinnande staden

    Av: Morpurgo, Michael Tipsat av: Annika Edlund

    En spännande och varm berättelse om hur Lizzi och hennes familj flyr från krigets bomber tillsammans med en cirkuselefant.