Vi, skuggorna

I Sverige finns många människor vars arbetskraft utnyttjas av kriminella nätverk. De har ingen röst, inga rättigheter och nästan ingen lön.

Det här är en bok om förslumningen av arbetsmarknaden och det parallella samhälle som har vuxit fram på grund av politiska beslut.

Det börjar med en upphandling

Byggbranschen har länge utvecklats på det här sättet. Där gör större företag upphandlingar, och sedan utförs själva arbetet ofta av underleverantörer i långa kedjor. I slutet av kedjan finns småföretag, enskilda arbetare med F-skattsedel, utländska aktörer och illegala invandrare. 

De arbetar ofta för svarta pengar, under dåliga förhållanden och med usel lön, eftersom de står utan kollektivavtal och fastslagen minimilön. De har inga rättigheter och väldigt små möjlighet att hävda sig. Upphandlingsavtalen är ibland bra skrivna, men kontrollen av dem är oftast väldigt dålig.

Pengatvätt och terror

I Elinor Torps bok får vi följa arbetare och andra människor med insikt i svartjobbs-branschen. I början av boken genomförs ett terrordåd i Stockholm av en papperslös Uzbekier. Han har då jobbat som asbestsanerare på byggen under slavliknande former och radikaliserats av IS-propaganda under flera år.

Hon skriver att "svenskt arbetsliv har blivit ett paradis för kriminella som vill tvätta sina svarta pengar vita. ... En ny typ av kriminalitet som inte myndigheterna kommer åt. Exploateringen pågår överallt. Människor sover inuti bilverkstäder, i skogen och på byggen.

En rad politiska beslut har skapat det så kallade skuggsamhället, som blev synligt när Akilov 2017 körde in på Drottninggatan. Han jobbade som asbestsanerare i Sverige innan han blev terrorist. En i mängden av gömda arbetare".

Fler tips

  1. I händelse av min död

    Av: Weigl, Kerstin Tipsat av: Anna Sahlén

    Viktig journalistik om dödade kvinnor och deras anhöriga i ett samhälle där skyddsnäten inte räcker till.

  2. Play

    Tipsat av: Anna Sahlén

    Ett titthål mot dagens samhälle där berättelsens små nyanser säger mycket.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 14 juni 2021