Vi och de andra djuren
Bästa vän, köttproducent eller slav? Hur ser människans relation till de andra djuren ut egentligen?
Hur kan det komma sig att så många människor som ser vissa djur som familjemedlemmar – samtidigt som de utan att tveka tillagar och äter andra djur? I sin bok Why we love dogs, eat pigs and wear cows söker Melanie Joy efter svar på denna fråga.
Undersökte köttindustrin
Hon beskriver köttätande som ett kulturellt inlärt beteende. Det handlar i grunden om förnekelse, menar hon. För att stå ut med att äta vissa sorters djur måste vi lära oss att blunda för det faktum att även de är kännande varelser.
En annan person som har funderat på varför vi äter kött och huruvida det är rätt eller fel, är författaren Jonathan Saffran Foer. När han blev pappa började han fundera på vad han ville ge sitt barn att äta, och bestämde sig för att undersöka vad det egentligen innebär att äta kött.
Han besökte djurfabriker, slakterier och några av de få familjejordbruk som fortfarande finns i USA. Han intervjuade också filosofer, slaktare, vegetarianer och djuruppfödare. Den bild av köttindustrin som han fick ledde till slutsatsen att han kanske sett annorlunda på att äta djur om han levt i en annan tid och på en annan plats, men som det ser ut idag är hans slutsats att det är fel att äta kött.
Äta djur heter boken där Jonathan Saffran Foer skriver om sin resa genom köttindustrin – en ögonöppnare för alla som börjat fundera på vad det är de äter egentligen.
Sanningen bakom reklamidyllen
Hur mår maten? av Per Jensen tar upp hur djurhållningen ser ut inom livsmedelsproduktionen i Sverige. Författaren är professor i etologi vid Linköpings universitet och säger sig vilja ge en realistisk bild av hur de djur som ska bli mat lever. Ligger sanningen någonstans mellan reklamens idylliska bilder och medias larmrapporter? Han beskriver djurens naturliga beteende och behov och hur dessa behov uppfylls i dagens djurhållning.
Enligt den beskrivning av djurens situation som ges i boken tycker jag att det är uppenbart att djurens behov oftast är långt ifrån uppfyllda. Det är även Per Jensens åsikt. Trots detta drar han en annan slutsats än Jonathan Saffran Foer - han ser inga moraliska problem med att äta kött. Vilken blir din slutsats? Läs och fundera själv!
Djuren – vår tids slavar?
En svensk författare som ägnat sig åt djurrättsfrågor är Pelle Strindlund, ickevåldsutövare i freds- och djurrättsrörelsen. Han har bland annat skrivit den tankeväckande boken Jordens herrar: slaveri, djurförtryck och våldets försvarare.
I boken ställer Pelle Strindlund frågan om det kan finnas orättvisor som vi är blinda för i dagens samhälle. Är det kanske så att djuren är vår tids slavar? Han drar paralleller mellan dåtidens slaveri och dagens djurförtryck. Slaveriet sågs en gång i tiden som en självklarhet, men idag är det lika självklart för de flesta av oss att se det som brutalt och djupt orättvist. Idag är det människans organiserade våld mot andra arter som vi på samma vis blundar för, menar Pelle Strindlund.
Kärlekens väg: djurrätt och kristen tro heter Pelle Strindlunds senaste bok, som han skrivit tillsammans med Annika Spalde. Här skriver de om relationen människa-djur ur ett kristet perspektiv. Kärleken till din nästa innefattar även djuren, menar de, det finns ingen anledning att dra en gräns vid vår egen art. Det är inte nödvändigt att själv vara kristen för att finna boken givande – att vara intresserad av djurrätt och livsåskådningsfrågor räcker gott.
Djurens rättigheter
Två förgrundsgestalter när det gäller frågor om djurens rättigheter och människans förhållande till andra arter är filosoferna Tom Regan och Peter Singer.
Båda har de skrivit böcker där de argumenterar för djurens rättigheter. En klassiker på området är Djurens frigörelse av Peter Singer, som utkom för första gången 1975. Författaren argumenterar mot så kallad speciesism, det vill säga att diskriminera vissa varelser på grund av den art de tillhör. Peter Singer hävdar i stället att alla varelser som har förmågan att känna smärta ska visas samma omsorg.
Av Tom Regan finns bland annat böckerna Djurens rättigheter: en filosofisk argumentation och Tomma burar: en bok om djurrätt. För den som vill ha en bredare introduktion till djurrättsfrågor finns antologin Djur och människor (red. Lisa Gålmark), med texter av Peter Singer, Tom Regan och andra djuretiker.
Mer att läsa
Förutom faktaböcker finns det en hel del skönlitteratur som på olika sätt berör djurrätt och förhållandet mellan människor och djur.
Text: Hanna Widman, Obbola bibliotek
Fotografier: Hanna Widman, Ingram publishing/Thinkstock, Macky Adarna/Flickr.com