Vi är Orlando

Journalisten Johan Hilton har intervjuat nästan hundra personer i sin bok som beskriver en av de värsta masskjutningarna i USA:s historia.

I juni 2016 utförde en ensam gärningsman en masskjutning på gayklubben Pulse i Orlando. Journalisten och författaren Johan Hilton har i Vi är Orlando skildrat händelsen. Genom vittnesmål från personer som var där, som förlorade anhöriga eller var engagerade i Pulse växer berättelsen fram. 

Tät och otäck

Boken ger en bild av Orlando som en fristad jämfört med de mer konservativa delarna av Florida. Med nöjesindustrin i centrum, där många försörjer sig på låglönejobb. Inte minst de som invandrat från olika länder i Latinamerika. 

Det är bitvis en fasansfull berättelse. Skildringen av timmarna då skotten föll och gärningsmannen barrikaderade sig tillsammans med flera offer är tät, otäck och svår att släppa. 

En stor del av boken handlar om efterverkningarna. Om konsekvenser för individer som berördes och för de grupper som var särskilt utsatta. De flesta av offren vid skjutningen var latinamerikaner och hbtq-personer. Det handlar också om hur samhället i stort påverkades. I Orlando var det många som slöt samman för att markera mot hatbrott med kärlek. 

Många röster 

En stor behållning med boken är alla olika röster som kommer till tals. Resultatet blir en komplex historia som berättas från flera perspektiv. Det finns till viss del motsättningar i åsikter hos de personer som drabbades och tillsammans ger vittnesmålen en mångfacetterad bild av en fruktansvärd samtidshändelse.  

Fler tips

 1. Bön för Tjernobyl

  Av: Aleksijevitj, Svetlana Tipsat av: Anna Sahlén

  Kan den lilla människan överleva den destruktiva mänskligheten?

 2. 19 minuter

  Av: Picoult, Jodi Tipsat av: Andrea Ejelöv

  På nitton minuter stannade världen i Sterling, New Hampshire, och blev sig aldrig lik igen.

 1. Monster i garderoben

  Undertitel: en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
  Av: Hilton, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 2. No tears for queers

  Undertitel: ett reportage om män, bögar och hatbrott
  Av: Hilton, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Våldsbrott mot homosexuella
  Finns som: Bok