Vem är vem i världslitteraturen?

23 april är det Världsbokdagen. Umeå stadsbibliotek har satt ihop en samling tipsfrågor. Se hur bra koll du har.

1. En författare från Nya Zealand som skrivit mycket om sina erfarenheter av att ha tillbringat sju år på mentalsjukhus på grund av en felaktig schizofrenidiagnos?

1 Margret Mahy

X Michael Baigent

2 Janet Frame

2. Till vilken författare lär Abraham Lincoln ha sagt "Så du är den lilla damen vars bok startade detta stora krig?"

1 Louisa May Alcott

X Paula Blanchard

2 Harriet Beecher Stowe

3. Hon har jämförts med Moa Martinsson i sitt berättande om kvinnors villkor, men från vilket land kommer Buchi Emecheta?

1 Sydafrika

X Tanzania

2 Nigeria

4. Från samma land kommer också Chimamanda Ngozi Adichie. Vad hette den första bok av henne som kom ut på svenska?

1 Blodröd måne

X Stjärnfall i natten

2 En halv gul sol

5. Vad heter den chilenska författare som i ”Andarnas hus” så storslaget berättade om en släkts och sitt lands 1900-talshistoria

1 Isabel Allende

X Marta Brunet

2 Gabriela Mistral

6. Vilken kinesisk-amerikansk författare fick sitt genombrott med Joy Luck Club?

1 Chen Ran

X Wei Anyi

2 Amy Tan

7. Hon anses som en av de viktigaste moderna poeterna i Iran. Hånad och älskad för sitt mod att skriva
öppet om sin längtan efter frihet, om äktenskapet som ett fängelse, om drömmen om fri kärlek och sexualitet:

1 Athena Farrokhzad

X Fateme Behros

2 Forough Farrokhzad

8. Denna fantastiska författare, läkare och politiska aktivist gästade Littfest för några år sedan. Född  1931 i Kafr Tahla i Egypten. Vad heter hon?

1 Flora Nwapa

X Petina Gappah

2 Nawal El Saadawi

9. Kanadensisk författare som ligger bakom de två aktuella tv-serierrna The handmaid's tale och Alias Grace. Vem är författaren?

1 Margaret Drabble

X Margret Atwood

2 Ruth Rendell

10. I år firas 200-årsjubileum till ära av systrarna Brontë. De var tre i syskonskaran som blev författare. Vad hette de?

1 Charlotte, Emily och Anne

X Charlotte, Anne och Margret

2 Emily, Lucy och Catherine

11. Arundhati Roy är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist. Hon var den första indiska författare som 1997 tilldelades Bookerpriset. Det fick hon för en roman om familjetragedier och livsglädje, inom ramarna för det hårt skiktade och sexistiska sydindiska samhället. Vad heter boken?

1 Köksgudens hustru

X Gudar och demoner

2 De små tingens gud

12. Alla tre nedstående författare har fått nobelpriset i litteratur. En av dem för sin "för en poesi som med ironisk precision låter det historiska och biologiska sammanhanget träda fram i fragment av mänsklig verklighet" både humoristiska och djupt allvarliga poesi. Vem var det?

1 Elfride Jelinek
2 Svetlana Alexsijevitj
X Wislawa Szymborska

Puffbild: Supertrooper/Bigstock

Våra texter

1. Nigerias litteratur blomstrar

Artikel Skrivet av: Victoria Edman

Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol har lästs och älskats över hela världen. Men det finns många andra intressanta författarskap från Nigeria.

2. Sch! #2 Böcker med sprängkraft

Artikel Skrivet av: ADM\annsah02

I andra avsnittet av vår poddcast "Sch!" tipsar Cecilia Flodström Darvish-Jany om banbrytande böcker som förtjänar uppmärksamhet.

3. Bannlysta böcker

Artikel Skrivet av: Anna Östman

I oktober varje år uppmärksammas bannlysta böcker i USA av American library association. Vi har plockat ut ett antal titlar som regeringar världen över någon gång har velat hindra sina medborgare från att läsa.

4. Molnskugga: att mötas i poesin

Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

Nio kvinnor lärde känna sig själva, varandra och andra kulturer genom Tomas Tranströmers poesi. Konstprojektet Molnskugga behandlar språk, integration och allas våra likheter.

5. "Det är en djungel där ute"

Artikel Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Författaren Nawal El Saadawi är läkare, arabisk kvinnorättskämpe och global människorättsaktivist. I sina böcker sätter hon ofta ord på kvinnans utsatta situation.

6. Den yttersta lyckans ministerium

Tips Av: Roy, Arundhati Tipsat av: Anna Hultgren

Arundhati Roy ger oss med sin återkomst som romanförfattare en färgstark roman om kärlek och våld, och en hel del kaotisk indisk politik på köpet.

7. Unga kvinnor

Tips Av: Alcott, Louisa M Tipsat av: Åsa Zetterström

Historien om de fyra systrarna March har blivit en klassiker. När den gavs ut första gången ansågs den banbrytande med sin realism. Än idag är berättelsen om de unga kvinnorna underhållande läsning.

8. En halv gul sol

Tips Av: Adichie, Chimamanda Ngozi Tipsat av: Lenita Brodin Berggren

Det är ett storslaget läsäventyr om två tvillingsystrar Olanna och Kainene, olika som dag och natt. Författaren lyckas med konststycket att på ett intressant sätt förena en kärlekshistoria med krig, svält och politik.

9. Böcker som fötts ur andra böcker

Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

Det finns romaner som fått författare att skriva nya böcker. Antingen som spinner vidare på samma teman som originalen eller som skapar nya världar och vyer.

10. Laos i litteraturen

Artikel Skrivet av: Anna Östman

Det är inte alltid lätt att hitta böcker från landet med de dimmiga bergen och den mystiska Krukslätten. Vi har undersökt vad det finns för litteratur och film från Laos och som utspelar sig där.

11. Jorden runt på olika deckare

Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

För dig som vill ha komplement till mordmysterier i brittisk miljö eller deckare i svenska landskap finns flera detektivromaner som utspelar sig i mer exotiska miljöer.

12. Världslitteratur.se

Tips Tipsat av: Ingrid Magnusson

Världslitteratur.se är ett uppslagsverk på nätet över skönlitteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern.

13. Tips på böcker med tuggmotstånd

Artikel Skrivet av: Catrine Avander

Det är något särskilt med en berättelse som är lite knepig. För visst är det godare med al dente-fettucini än överkokta makaroner?

Skrivet av: Cecilia Flodström den 23 april 2018