Vatten är livet!

Vatten är liv. En nödvändighet för människor, djur och natur på en mängd olika sätt. Vatten är höstens tema på Ersbodabiblioteket i Umeå.

En björn dricker vatten
Det finns någonting som ingen kan leva utan, och det är vatten. Du kan överleva flera veckor utan mat, men bara något dygn utan vatten. Det vi dricker är sötvatten, som bara utgör en liten del av allt vatten på jorden. Resten är saltvatten.
 
Vattenmängden på jorden är dessutom konstant, vilket innebär att mängden vatten varken blir större eller mindre och att vi återanvänder samma vatten hela tiden i ett evigt kretslopp.
 
Det vatten vi dricker idag är alltså samma vatten som dinosaurierna drack för 200 miljoner år sedan. Det kan till exempel ha skvalpat i magen på en mammut, runnit ut med avloppet från en kemikaliefabrik, hjälpt ett träd att växa eller legat fruset i en glaciär i tusentals år! Därför måste vi vara rädda om dricksvattnet, inte slösa med det eller släppa ut giftiga ämnen i miljön som förstör det.
 
Rent dricksvatten är en bristvara på många håll i världen. Enligt den internationella hjälporganisationen  Röda korsets beräkningar dör fyra miljoner människor i sjukdomar som beror på att de druckit smutsigt vatten. 
 

Vatten är en mänsklig rättighet

Vi som bor i Sverige är lyckligt lottade. Tillgång till vatten är så självklart för oss att vi inte reflekterar över det fantastiska i att vi kan vrida på kranen och få så mycket vatten vi vill att dricka och duscha i.
 
Men visste du att varje svensk i genomsnitt gör av med hela 180 liter vatten per dygn? Enligt Svenskt vattens faktabank om Vatten och avlopp fördelar det sig så här: 10 liter per dygn till dryck och mat, 35 liter för WC-spolning, 35 liter för disk, 25 liter för tvätt, 65 liter när du duschar och tvättar dig och 10 liter för övrig användning.
 
Torka
Men för en stor del av världens befolkning är vattenbristen en ständig följeslagare. 
 
Vandana Shiva har kämpat för allas tillgång till vatten. Hon är en indisk kärnfysiker som har specialiserat sig på ekologiska frågor. Med sin bok Krig om vattnet: plundring och profit pekar hon på att det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna att göra profit på vattnet eftersom vatten är livsviktigt för människor. Hon menar också att flera av de krig som utspelar sig i världen till stor del orsakats av strid om tillgång till vatten.
 

Vatten i rymden

Rymdforskarna är mycket intresserade av att hitta tecken på om vatten har funnits eller finns på andra planeter. På en sådan planet ökar chanserna att forskarna hittar liv eller bevis för att liv funnits. 
 
På Umestans företagspark ligger Umeås rymdobservatorium Umevatoriet. Det  har öppet för allmänheten en dag i veckan. Där kan du under 2008 bland annat få lära dig om hur man renar vatten i rymden, bygga en båt och kanske utmana dina vänner på ett båtrace!
 

Djuphavens hemligheter

Sedan urminnes tider har fiskare och sjöfarare berättat legender om sjöjungfrur, sjunkna städer och illasinnade havsvidunder som ställt till besvär för människorna. De flesta av dessa legender har visat sig vara sjömansskrönor och fantasier, men inte alla. I boken Faran är mitt liv har den svenske pärlfiskaren Victor Berge berättat om ett kusligt möte med en jättebläckfisk utanför Borneos ostkust:
 
Bläckfisk
”Det är omöjligt att beskriva den fasa jag kände och när jag lutade mig ned för att försöka skära av armarna, som höll mina fötter fängslade, knyckte bläckfisken till så att jag slängdes hit och dit. Jag kastades mot en klippa så hårt att all luft pressades ur lungorna. Hjälmen och bröstplåten på dykardräkten slog så hårt mot huvudet och bröstet att jag fruktade att mista sansen.”
 
Legenderna om jättebläckfiskar är sanna och man har helt nyligen lyckats filma en levande jättebläckfisk på film. Den största hittills kända bläckfisken kan bli över 20 meter lång.
 
Fortfarande finns mycket att upptäcka och utforska. Vi vet faktiskt mer om månen än om de stora havsdjupen!
 
Text: Monica Strandberg Johansson, Ersbodabiblioteket.
 

Mer om vatten på nätet:

Fråga Professor Vatten. En frågelåda som drivs av forskare vid Uppsala Vattencentrum.

Vattenresan.  En saga om droppen som blev smutsig och åkte till reningsverket för att bli ren igen. 

Snabba fakta om vatten i världen. Information från UNICEF. 

 

Spel och frågesporter: 

Spela Plums! Sortera rätt bland det som ska ner i toaletten och det som inte ska hamna där. Ett spel från reningsverken i Göteborgsregionen.

Hjälp Stefan rensa rören! Ett spel på Stockholm vattens skolsajt.

Frågesport om vatten- testa dina kunskaper! Frågorna har utformats av forskare vid Uppsala Vattencentrum.

 

  1. Krig om vattnet

    Undertitel: plundring och profit
    Av: Shiva, Vandana
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2003
    Klassifikation: Oceanografi och hydrologi
    Finns som: Bok
  2. Faran är mitt liv

    Undertitel: en svensk pärlfiskares äventyr
    Av: Berge, Victor
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1951
    Klassifikation: Jakt och fiske
    Finns som: Bok
  1. Se havet!

    Av: Mellgren, Erik Tipsat av: Monica Linell

    Författaren till den här boken säger att han alltid varit fascinerad av hav och vatten och det märks verkligen i den här fina boken om havet!

  2. Haven

    Av: McMillan, Beverly Tipsat av: Monica Linell

    Det här är helt enkelt en lysande bok om haven!

  3. Berättelsen om Pi

    Av: Martel, Yann Tipsat av: Marianne Folkedotter

    Marianne Folkedotter, berättarantikvarie, tipsar om sin favoritbok: - Det här en fantastisk bok – en sån där man kan läsa flera gånger, återvända till och varje gång upptäcka nya saker.

  4. Ingo - en värld under ytan

    Av: Dunmore, Helen Tipsat av: Anna Croné

    Det salta havet piskar och brusar. Det skrämmer och lockar. Ingo är en saga om sjöjungfrur och havsfolk, så vacker och spännande att du tappar andan!

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Monica Linell den 12 september 2008