Vargavinter

En forskargrupp på sju personer hittar spår efter en enorm monstervarg på en ö vid den kanadensiska gränsen. Men ön isoleras av dåligt väder och en av forskarna försvinner.

På ön Isle Royale, i en nationalpark i norra USA nära den kanadensiska gränsen, utspelar sig Nevada Barrs iskalla bladvändare. På ön har det i 50 år bedrivits en vinterstudie där forskare studerar samspelet mellan vargarna och älgarna på ön. Under vintertid blir ön ofta isolerad under långa perioder då vädret inte tillåter några flygtransporter till ön.

Tidiga motsättningar

Anna Pigeon är parkvakt och ska delta i studien den här vintern tillsammans med sex andra personer. Två grupperingar finns bland den, några forskare som vill att studien ska fortsätta och andra som är ditsända av amerikanska Homeland Security för att lägga ner studien.

Det tar inte lång tid innan forskarna hittar spår efter en enorm varg, ett genetiskt monster. Anna börjar undra om den tryckande stämningen i gruppen beror på mer än bara motsättningarna om vinterstudien. När ett stort oväder slår till mot ön försvinner en av forskarna och samtidigt försvinner också bevisen på att det finns en monstervarg på ön. Allt ställs på sin spets i gruppen. Anna, med sin långa erfarenhet som parkvakt, börjar göra efterforskningar om de människor hon sitter fast med. Frågan är vad hon ska vara mest rädd för, naturens krafter eller människornas grymhet?

Detaljrikt för den naturintresserade

Vargavinter är en spännande bladvändare. Det är mycket detaljer om forskargruppens vardag och hur de klarar sig på ön, så är man inte intresserad av det så kan början kännas lite trög, men det är också de detaljerna som är en del av vad som gör boken spännande.

Boken Stum rädsla handlar också om Anna Pigeon och under 2015 kommer boken Pumaspår på svenska, som är den första boken om parkvakten.

Tema vinter, snö och is

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Bokprat med vintertema. Vicky Uhlander har sammanfattat ett samtal med några bibliotekskollegor om litteratur som utpelar sig i kyla och snö.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 12 maj 2015