Varför vara lycklig när du kan vara normal?
Om ett barn som tar sig igenom en besvärlig uppväxt och hur hon i vuxen ålder försöker försonas med sin bakgrund.
Den brittiska författaren Jeanette Wintersons adoptivmamma är djupt religiös och deprimerad under en stor del av dotterns barndom. Hon är ur stånd att ge henne en kärleksfull uppväxt, mycket för att hon inte låter sig själv vara lycklig.
Varför vara lycklig när du kan vara normal? är berättelsen om ett barn som måste förhålla sig till och ta sig igenom en besvärlig uppväxt. Men det är också berättelsen om en vuxen kvinna som försöker förstå sin mors tillkortakommanden och omfamna den hon själv blivit som en konsekvens av dem.
Litteraturen som utväg
Adoptionen präglar hennes liv och denna självbiografi handlar till största delen om Jeanette Wintersons upplevelser under barndom, tidig ungdom och vuxenliv. Men intressanta perspektiv på historia, klass, politik, litteratur och identitet kommer fram utan ansträngning.
Hon ger själ åt Manchester och fabrikerna som sprang ur industrialiseringen och förklarar kort och begripligt hur Tories med Margret Thatcher i spetsen kunde få utrymme att montera ned det brittiska arbetarsamhället.
I boken beskriver Jeanette Winterson litteraturen som en väg ut ur en klaustrofobisk tillvaro och hon ser med kärlek och respekt på den lägre klassens språkliga förmåga som hade sin grund i bibelstudier och en muntlig tradition.
Det är välskrivet, genomtänkt, sorgligt, ödmjukt och trösterikt.