Vardagar

Ulf Lundell berättar om sin tillvaro, som är både alldaglig och full av allvar. Han har ett driv i texten och det finns risk för saknad när sista sidan är läst.

Av: Lundell, Ulf
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

Ulf Lundell, musiker, författare och konstnär, skrev för lite mer än 40 år sedan vad som kom att bli 1970-talets svenska generationsroman, Jack. Sedan dess har Ulf Lundell varit produktiv såväl när det gäller litteratur som musik och konst. 2018 kom Vardagar, en bok som kan beskrivas som en blogg i romanform, som sägs vara ytterligare en generationsroman, men har placerats på bibliotekens poesihyllor.

Med ironi och allvar

Trots att det inte är en roman där det händer mycket finns ändå ett starkt driv framåt i texten. Ulf Lundell skriver med mycket humor och självironi om vardagar som kommer och går. I boken funderar den, nu 68-årige, Ulf Lundell över den tid han lever i: samhällsutvecklingen, politiken, livet som äldre, döden, naturen.

Det vardagliga beskrivs genomgående: gården med trädgård och gräsmatta som behöver skötas om, bilarna som krånglar och kräver service, mat som behöver lagas och ätas, ibland ensam, ibland tillsammans med exfrun som i boken kallas för S.

Många av Ulf Lundells tankar kretsar också kring de relationer han haft genom livet, allt från relationen till föräldrarna och uppbrottet från arbetarklassen, till exfrun och modern till tre av hans barn som nyligen begått självmord. Han känner skuldkänslor kring livet och äktenskapet med henne och de tre äldsta barnen, skilsmässan från S efter ett treårigt äktenskap. Relationen behöver få ett avslut, men det är inte helt enkelt.

Omöjligt att vara betydelsefull i ensamhet

Ulf Lundell befinner sig på sin gård på Österlen och han tillbringar mycket tid i ensamhet. Han beskriver sig som en person som inte trivs i flock, samtidigt som meningen med livet synes vara att betyda något för någon eller några.

"Jo det är klart att jag vill inbilla mej att jag kan ta den här världen, det här livet, den här tillvaron ensam. Jo, jag vet att det inte går, men vad fan går egentligen? Att vara ensam är en fantastisk blandning av frihet och leda intill benmärgen. Det är den ledan man ska försöka omvandla till något större än flykten."

När Vardagar tar slut känner jag en saknad. Efter att ha följt en person genom strax över 600 sidor känns det snöpligt när det tar slut. Den som läser Vardagar idag kan glädja sig åt att direkt fortsätta med uppföljaren Vardagar 2, som kom ut i maj 2019.

 

Våra texter

 1. Min kompis Gunnar

  Tips Tipsat av: Anna Sahlén

  I serietecknaren Gunnar Lundkvists brev till sin vän och kollega finns vardagspoesi och tröst.

 2. Författares dagböcker

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  De är inte bara en inblick i skrivprocesser eller en mer privat och reflekterande sida, de kan också vara stor litteratur. Här är några författares dagböcker värda att uppmärksamma.

 3. Livets dagar skrivna

  Artikel Skrivet av: Hans Millgård

  Dagböcker har haft sin praktiska betydelse i både privat- och arbetsliv. Hans Millgård skriver om dagböcker från en agrar tid och om hur människoöden från förr får nytt liv genom dagens interaktiva verktyg.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Eriksson den 2 augusti 2019