Var det bra så?

I Stensby lär sig barnen tidigt om tillvarons otrygghet och maktspel.

Omvärlden vill förtvivlat gärna att förorten Stensby ska vara en plats där mångfalden berikar. Men integration är komplicerat, särskilt i ett område som präglas av ekonomisk utsatthet och kollektiv marginalisering.

Var det bra så? handlar om några barn, med Lotta i spetsen, som växer upp tillsammans i Stensby och går i samma skola under 1970- och 1980-talet. Boken ger en inblick i en verklighet där klass och etnicitet präglar tillvaron. Där svårigheten att bli den du vill, att bryta sig fri från de hinder ens bakgrund bygger upp, blir tydlig.

Språket flyter lätt

Vardagen är fylld av maktspel och otrygghet, redan för de små barnen. De lär sig snart om popularitet, hierarkier, konkurrens och våld och hot i vardagen.

Lena Andersson har fångat karaktärerna och deras öde på ett levande sätt och med precision satt fingret på både plågsamma situationer och strukturer. Språket flyter lätt och gör boken enkel att läsa och ta till sig trots den dystra bild som målas upp.

Jag upplever boken som en ärlig skildring av en fiktiv Stockholmsförort. Lena Andersson skriver själv på omslagets insida att hon inte känt igen sig i det offentliga samtalet i Sverige och därför skrivit en berättelse som ger en annan bild.

 

Egenmäktigt förfarande

Av: Andersson, Lena Tipsat av: Anna Sahlén

Skribenten Ester faller för konstnären Hugo och sugs in i ett mörkt år av förtärande kärlek.

Yarden

Av: Lundberg, Kristian Tipsat av: Anna Sahlén

En välskriven berättelse om klasskillnader och de fula sidorna av Sverige som ligger i medvetandets skugga.