Valfrihetens lov

Sällan har vår handlingsfrihet varit större. Vi kan välja elleverantör, husläkare, pensionsfonder och pastasorter i all oändlighet. På ont när det blir fel – men för det mesta på gott givetvis. På biblioteket ställs man också inför oändligt många val, vad ska man välja för läsning härnäst?

Välja bok
Flera av mina kollegor har den senaste tiden beskrivit hur de väljer ut sina böcker: Mats Enarsson vill ha tunna, Annika Winning tjocka, Astrid Jonsson väljer efter omslagsbilden medan Randi Ström gärna sträckläser böcker i serie. De nyttjar alla den valfrihet som vi oftast tar för given. Skoltidens litteraturlistor och begränsade urval är för länge sedan glömda.
 
Som bibliotekarie stöter man i stort sett dagligen på låntagare som helt eller delvis inte styr över sitt läsande. Ofta är det förvirrade tonåringar som dessutom är osäkra på vad läraren ställt för krav på den bok som ska lånas.
 
”Den ska typ inte vara för tunn, men behöver inte vara typ jättetjock heller, kring tvåhundra sidor kanske.” ”På engelska ska den vara, men författaren ska ha engelska som förstaspråk, alltså inte översatt om du fattar?” Jo, det förstår man, men sen kan det bli krångligare. ”Sen ska han eller hon bo någon annanstans än England eller USA – kanske typ Australien eller nåt… helst i alla fall...”
 
Ungefär där börjar man undra vad läraren sagt egentligen, kanske finns det någon litteraturlista? Nej, inte det. ”Vi skulle få välja själv, typ..."
 
Många är också de låntagare som fått till uppgift att läsa en klassiker. Även här brukar valet vara fritt inom en given ram, men osäkerheten är stor när det gäller vilka titlar som är tillräckligt klassiska. För att vara säker krymps urvalet ner till dem som uppnått denna status redan på min skoltid: Lagerlöf, Strindberg, Austen och Dostojevskij. Lite trist eftersom klassikerbegreppet omfamnar och välkomnar allt fler läsvärda titlar.
 
För ett par år sedan berättade en låntagare att hennes son fått dra lott i skolan. Han hade ”vunnit” Jonas Gardell – en författare som denna mamma tyckte var direkt olämplig för honom. Min uppgift blev därför att försöka hitta en Gardelltitel utan allt för många svordomar, våld och sexuella anspelningar. Ingen lätt uppgift för någon av de inblandade, Gardell undantagen.
 
Jag vill alltså slå ett slag för det fria valet, utan att för den skull kasta mig in i debatten om litteraturförmedlingens svåra konst. För mig är skoltiden över och jag har lydigt läst förkortade urval, böcker från bokvagnar instyrda i klassrummet, skolbiblioteks-, folkbiblioteks- och kompisars böcker. Dessutom har min bokhylla under årens lopp berikats med desperat eller mer eftertänksamt inköpt litteratur på uppmaning av lärare på grund-, gymnasie- och högskolenivå.
 
I dag får jag läsa precis vad jag vill. Här nedan följer en samling böcker, mest deckare, som jag valt att läsa det senaste året. Läs dem om ni vill – eller välj något annat!
 


 1. Ett snyggt lik

  Av: James, Peter Tipsat av: Maud Sandström

  Att stoppa en upphittad cd-skiva i sin dator kan vara farligt, inte bara för datorn.

 2. Skugga

  Av: Alvtegen, Karin Tipsat av: Maud Sandström

  Många äldre dör ensamma och bortglömda idag, så även Gerda Persson. Men hennes död sätter igång en kedjereaktion som får förödande konsekvenser för många människor.

 3. Personskada

  Av: Egholm, Elsebeth Tipsat av: Maud Sandström

  Hur viktigt är det att ha barn? Hur långt kan man gå för att få ett? I mörka sinnen väcks impulser som borde ha stannat på idéstadiet.

 4. Flickan under gatan

  Av: Roslund, Anders Tipsat av: Maud Sandström

  Fyrtiotre utländska barn i likadana träningsoveraller dumpas mitt i centrala Stockholm. Det är en kall vintermorgon och kommissarie Ewert Grens har redan fler olösta fall än vad som är hälsosamt på sitt bord.

 5. Levande begravd

  Av: James, Peter Tipsat av: Maud Sandström

  Vad kan vara värre än att bli levande begravd i en likkista?

 6. Drottningen vänder blad

  Av: Bennett, Alan Tipsat av: Maud Sandström

  ”Tidsfördriv”? sa drottningen. "Böcker handlar inte om att fördriva tiden. De handlar om andra liv. Andra världar."

 7. Den okända hustrun

  Av: Davidsen, Leif Tipsat av: Maud Sandström

  Hur mycket vet man egentligen om sin livskamrat? Marcus tror att han känner sin hustru Nathalie efter tio års äktenskap, men gör han verkligen det?

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maud Sandström den 30 oktober 2008