Vakuum

Vakuum är en svindlande vacker, sorgesam bok. Om att mista en älskad person, om att försöka förstå. Jag läser med tårarna rinnande, med klump i halsen och suddig blick.

Av: Öström, Mia
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

Jonna ska gå luciatåg. Ett år efter katastrofen. Inte har hon något vitt att ta på sig under linnet. Bara kläder i olika nyanser av svart. Hon är utslängd i ett ingenting, utan säkerhetslina.

Små meddelanden från en bror

Att Jonna svimmar är inte konstigt alls. Säger kuratorn. Att sörja är ett heltidsarbete. Jonna pratar men säger ingenting. Munnen gör ljud som andra verkar förstå men ljuden betyder inget särskilt. Hon har gått till terapeuten varje vecka i snart ett år. Mamma och pappa hanterar sorgen själva. Hanterar, hmm.

Jonna hittar lappar som Johan har lämnat efter sig. I vinterstövlarna, i skrivbordslådan, i garderoben. De är skrivna på tyska, det bästa språket. Nyckeln till världens bästa stad, Berlin. Dit skulle de resa tillsammans, Jonna och Johan, men nu är Johan död.

Han har dödat sig själv. Dagarna blir så långa när någon är död. Johan har varit borta i snart ett år. Jonna också.

Att förlora en älskad människa

Nu har mamma och pappa bestämt att Johans rum ska bli ett arbetsrum. Alla grejerna ska ges bort så att Johans saker kan komma andra till nytta. Hjälp, har Jonna hittat alla post it-lappar med meddelanden? På undersidan av en lampa står det Das Berghaus på en lapp. Det älskade fjällhuset där Johan var varje sommar och jobbade. Johan som var tio år äldre och som kunde allt.

I skolan står scenen riggad för julkonsert. Jonna ska inte vara med. Hon ska leta efter Johan i fjällhuset.

Mia Öström har skrivit en bok om att mista en nära och mycket kär person på det värsta sättet. När personen bestämt sig för att avsluta sitt liv själv. Då finns inte bara sorgen, smärtan och saknaden utan också alla frågorna.

Vakuum är en livsviktig bok. Om livet och döden och om att försöka förstå. Det värsta.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 9 januari 2018