Vad ska du läsa i sommar?
Vi frågade bibliotekens personal om vilka böcker de planerar att läsa i sommar. Kanske hittar du ett lästips bland de romaner, deckare, SF-böcker, YA-titlar och fackböcker som listas.
Catrine Avander, Umeå stadsbibliotek
Dessa titlar hör liksom ihop för mig: Inlandet av Elin Willows och Hemman av Magnus Dahlström. Om innehållen passar ihop återstår att se.
The Essex Serpent (Ormen i Essex på svenska) av Sarah Perry. Varje sommar behöver en historisk roman!
Bara ha roligt av Maria Maunsbach. Ännu en tilltalande titel, som förhoppningsvis är ironisk.
The Late Show (Nattskiftet på svenska) av Michael Connelly. Och en deckare.
Hur jag lärde mig förstå världen av Hans Rosling. Behövs nog ingen kommentar.
Terje Nordin, Robertsfors bibliotek
Jag har börjat med Nights Master av Tanith Lee och sen tänkte jag ta mig an Blindsight och Echopraxia av Peter Watts.
Anna Sahlén, Minabibliotek
Ända sedan jag intervjuade Kajsa Öberg Lindsten för två år sedan, då hon höll på med översättningen, har jag velat läsa Tjevengur av Andrej Platonov. Jag räknar inte med att det kommer att bli lätt. Jag räknar snarare med att misslyckas och istället läsa ännu en i raden av Agatha Christe-böcker, kanske Gropen. Det fascinerar mig att jag fortfarande kan bli sugen på att läsa hennes gamla pusseldeckare. Jag tänker också läsa Marisha Pessls YA-bok Neverworld wake för att hon är bra på att skriva spännande berättelser som drar in en i dem.
Annika Kimmel, Sävarbiblioteket
Jag kommer läsa Bara du av Ninni Schulman, förhoppningsvis en snabbläst thriller. Sedan har jag några ungdomsböcker/young adult-titlar på engelska på min "att-läsa-lista": Jennifer Niven: All the Bright places, Becky Albertalli: Simon vs the Homo sapiens agenda
Jag har påbörjat Matt Haigs How to stop time och sen blir det förhoppningsvis också The God delusion av Richard Dawkins, det känns som ett alltid angeläget tema.
Jag hoppas också få lite inspiration på några nya namn när jag är på semester i Kanada, dit tänkte jag inte släpa med mig låneböckerna...
Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket
Jag har planerat att läsa Linda Skugges bok Flygfärdig för att jag tycker att hon skriver bra, är intressant och för att ämnet är så aktuellt i mitt liv. Att barnen blir stora. Flygfärdiga.
Jag väntar på My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga kanske lite för den vackra titeln och mycket för att det handlar om bakning och det som växer och som vi kan äta. Hållbarhet.
Hoppas också att jag läser John Boynes Hjärtats osynliga raseri. Om en människas utveckling som på något vis också ska spegla Irlands.
Karin Råghall, Obbola bibliotek
Jag läser just nu När hundarna kommer av Jessica Schiefauer, en riktig bladvändare som passar både ungdom och vuxen. När den är slut ska jag läsa den libanesiska författaren Huda Barakat som jag länge har varit nyfiken på - har lånat hennes bok Ett rike av denna jord. Har även lånat Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead, som många bibliotekariekollegor har tipsat om.
I min bokcirkel ska vi över sommaren läsa queerklassikern Stone butch blues av Leslie Feinberg. Och så vill jag hemskt gärna läsa Balsam Karams nyutkomna bok Händelsehorisonten, som verkar ha ett fint språk och beröra intressanta teman. Börjar också känna att det är dags att läsa något mer av Västerbottens-författarna Sara Lidman och Torgny Lindgren, älskar deras språk och berättelser.
Tommy Bildström, Vindelns bibliotek
Jag ska läsa de två resterande delarna i Chuck Hogan och Guillermo del Toros serie Släktet. Serien är noga utvald utifrån kriterierna att de är lättlästa och att 90 procent av alla karaktärerna dör, vilket är väldigt praktiskt när man semestrar med barn och läser på stranden. Råkar man vara lite okoncentrerad under någons personbeskrivning blir denna ändå mest troligt uppäten några sidor senare.
Eftersom jag är inne på skräck blir det också Nos4a2 av Joe Hill. Jag hoppas också kunna läsa Stephen Kings senaste roman men den stora sommarromanen blir Matt Ruffs Lovecraft Country. Den har jag sparat och ser verkligen fram emot.
Jag är också förberedd på att jag kan komma att tröttna på skräck. På reservlistan finns Artemis av Andy Weir och Future av Dmitrij Gluchovskij samt ett antal titlar på läsplattan varav en handlar om hur man odlar mustascher.
Karin Gulliksson, Bjurholms bibliotek
Jag tror att Lucinda Riley och boken De sju systrarna tilltalar många, då det kommer sex böcker till i serien och varje bok handlar om en syster. Alla sex systrar blev adopterade av fadern och efter faderns död fick varje dotter ett brev med koordinater på det hus där de föddes. Systrarna kommer alltså att resa runt i världen för att få reda på sitt ursprung. Ett skickligt grepp av en författare som vill försäkra sig om att behålla läsarna.
Den andra boken har just kommit ut och den heter Stormsystern. Varför serien heter De sju systrarna när det egentligen bara finns sex systrar, de torde läsaren få veta på sista sidan.
Puffbild: alenkasm/Bigstock
Maria Engström, Liljaskolans bibliotek
Det blir nog flera böcker i sommar, men hittills har jag hunnit låna dessa och lagt i att läsa-högen:
The Forgotten Beasts of Eld av Patricia A. McKillip. Prisbelönt fantasy från 2017 av en för mig ny författare trots att hon gett ut 27 böcker i genren.
Sluta skrik för fan av Malin Haawind. En bok från 2017 om föräldraroller och att leva med barn, och framförallt om fasader och det egentliga livet bakom dessa.
Maria Forssén, Umeå stadsbibliotek
Inför sommarens semesterresa packar jag med mig böcker som jag inte hunnit med att läsa under året. Det blir en salig blandning. Först en deckardebutant: Annabelle av Lina Bengtsdotter. Lotta Olsson, som jag verkligen litar på, gav den högsta betyg i DN. En rolig detalj är att en dam som lånade boken här på stadsbiblioteket berättade att hon hade haft Lina Bengtsdotter i förskolan i Gullspång, där boken utspelar sig.
Nästa bok är Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld. Ett förlag har bett sex kända författare att skriva moderna versioner av Jane Austens romaner och Curtis Sittenfeld fick Stolthet och fördom på sin lott. Jag gillar Curtis Sittenfeld och tyckte mycket om hennes första roman, I en klass för sig, så jag ser verkligen fram emot denna.
Helena Thorfinns Den som går på tigerstigar är en uppföljare till romanen Innan floden tar oss. Boken utspelar sig i Bangladesh och huvudpersonen är som i förra boken, beståndschefen Sofia och hennes familj och så klart händelser i landet som påverkar dem alla.
Och till sist en bok som handlar om slaveriet i Amerika, Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead. Boken kom förra året och har varit flitigt lånad och läst. Jag kommer också att tänka på en ungdomsbok som berättar om samma järnväg och kom redan 1984 den heter Flykten till Kanada och är skriven av Barbara Smucker. För den som har läst Colson Whiteheads bok och vill läsa mera om samma ämne rekommenderar jag den. En ungdomsbok som mycket väl kan läsas av vuxna. En mycket bra bok, eftersom jag minns den än idag!