Vackra bilderböcker för alla åldrar

Att få försjunka i en bilderbok, det är en av livets njutningar enligt bibliotekarien Malin Granberg. Hon delar med sig av några starka läsupplevelser och önskar att fler hittar till denna gratis njutning.

Jag kan bli alldeles tagen av bilder och färger. Att få slå upp en bilderbok som liksom fyller mig till bredden är en av livets njutningar.

Bokomslaget till Snart sover du: ett års god natt av Haddy Njie och Lisa Aisato.
Jag erkänner att kvällsläsning för barnen ofta blir något som ska klaras av, eftersom jag själv är toktrött vid den tiden. Men när jag tar mig tiden att vara närvarande i nuet och vi tillsammans upptäcker böckerna i både text och bild, då känner jag mig fylld av ljus. Det låter kanske larvigt, men det är en gratis njutning som jag önskar att flera skulle hitta.

Den överlägset vackraste bilderboken jag sett på sistone är Ett års god natt: snart sover du. Den är skriven av norska Haddy Njie och illustrerad av henne syster Lisa Aisato och kopplar ihop barnets sömn med årstiderna.

En annan favoritillustratör är Jimmy Liao som bland annat gjort böckerna Stjärnenatt och När månen glömde. Det är ganska tjocka böcker med sida efter sida av färgsprakande känslofyllda fantasifyrverkerier.

En som verkligen kan berätta en historia enbart med bilder, utan text, är Aaron Becker som gjort böckerna Resan, Kartan och Återkomsten. I dem får du som vuxen öva dig i att låta barnet tolka bilderna själv utan att styra för mycket.

Omslagsbild för Ivo och Vera går och fiskar.
Bilderna behöver inte vara så kallat traditionellt vackra för att slå an en sträng hos betraktaren. En som alltid väcker min uppmärksamhet är Kitty Crowther. Hon använder få färger, men mycket färg, enkla men effektfulla former och naturen får verkligen liv i hennes bilder. Två böcker som står ut för mig i hennes produktion är Sagor om natten och Ivo och Vera går och fiskar.

Glad ända in i själen blir jag också av Annika Leones Bara rumpor. Där får naturliga kroppar av olika storlekar och former ta plats i badhusets omklädningsrum.

Den som format hela min bild av barndom och sommar är trots allt den ojämförliga Ilon Wikland som illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker. Till exempel Bröderna Lejonhjärta, Madicken, Lotta på Bråkmakargatan, Alla vi barn i Bullerbyn och Jag vill också gå i skolan. Min personliga Wiklandfavorit är Millans märkvärdiga mormor, skriven av Antoinette Baker.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Malin Granberg den 30 september 2020