Völvor, krigare och vanligt folk

Kent Andersson är docent i arkeologi och verksam vid Historiska museet i Stockholm. I denna bok vägleder han läsaren genom svensk järnålder, med utgångspunkt i diverse fynd som finns samlade på museet.

De fynd som boken avhandlar är allt från hjälmar, dryckeshorn, mynt, guldhalsringar, diverse smycken och statyetter till völvastavar och trepanerade (genomborrade) skallar som tillhört människor som blivit föremål för förhistorisk kirurgi. Boken är rik på bilder att vila ögonen på och kapitlen, som beskriver fynden ett efter ett, är korta och koncisa med ett lättillgängligt språk som gör att det blir en bladvändare för den historieintresserade.

Fyndens historia

Kent Andersson gör också en hel del små avsteg från de arkeologiska fyndens förhistoriska kontext och redogör för intressanta omständigheterna kring hur de påträffats. Det har oftast inte varit en arkeolog som stött på de storslagna skatterna. Ett vanligt exempel är bonden som plöjer sin åker och på så sätt ramlar över en skattgömma som blivit begravd i myllan. Vissa föremål har också blivit kvar i hemmet hos de som funnit dem, ibland i generationer.

En ett kilo tung och 1600 år gammal guldhalsring från Östra Hoby i Skåne hittades av en tillfällighet i jorden av tomtägaren. Upphittaren tänkte inte så mycket på dess värde utan den blev hängande på väggen på ett av husen tills den en dag fick praktiskt funktion som grindlås. Tydligen hade sonen på något sätt haft användning av den till mopeden också. Efter att slumpartat arkeologbesök på gården ligger den numer som tur är för allmänhetens beskådan på Historiska Museet.

En genomtänkt och pedagogiskt upplagd bok som inte nödvändigtvis måste läsas från pärm till pärm utan kan ägnas små nedslag i när andan faller på. Värdefull också som bakgrundskunskap för den som planerar ett besök på Historiska museet.

Våra texter

 1. Lär dig något nytt med crowdsourcing

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Hjälp forskarna spana på rymden eller bidra till ett engelskt lexikon. För den som har tröttnat på pussel- och ordspel kan det vara lönt att kolla upp de många crowdsourcing-projekt som pågår på internet.

 2. Arkeologin längs Västra länken

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Arkeologen Ellinor Johansson från Västerbottens museum berättade om museets utgrävningar i västra delarna av Umeå. Besökarna på Umeå stadsbibliotek fick se fornlämningar både med sina egna ögon och i digital form.

 3. The atlas of lost cities

  Tips Av: Rosen, Brenda Tipsat av: Anna Östman

  I den här boken tar Brenda Rosen oss med till några av världens många bortglömda städer. En kartbok, men med text, foton och bildtolkningar av dessa platser.

 4. I Norrland hava vi ett Västindien

  Artikel Skrivet av: Åke Samuelsson

  I Stockholm drömde de styrande om silver och rikedomar. Men gruvdrift i fjällvärlden var en hård och fattig näring som innebar stort umbärande och liten utdelning.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jesper Salander den 2 juli 2021