Vårtecken i snålblåsten

Nu har vi vårvärme, kallblåst och mulet om vartannat. Tur då att våren handlar om lite mer än väder. Här har vi samlat lästips för alla åldrar, läsning med vårtema.

För barn

 1. Insekter och andra småkryp

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Äntligen vår. Marken tinar och små kryp dyker upp. Vill du veta mer om myror, spindlar, löss och nyckelpigor finns det fina faktaböcker att låna på biblioteken.

 2. Våren kommer

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Smältande snö, vårflod och spirande blommor - i bilderböckerna kan våren vara både välkommen och lite oroande.

 3. Vårtecken för de yngsta

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Följ med en mask ner i jorden. Lyssna på en gröngöling. Se ett frö skjuta upp ur marken. Här är pekböcker och faktaböcker för de yngsta barnen.

 4. Berättelser om små kryp

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Läs om Nissin och Pock, Spinderella eller Supermasken. I bilderböckernas värld kan småkryp prata, gräla, bli mobbade och äta frukost på sängen. Bland annat.

 5. Djur och natur för små barn

  Skrivet av: Sara Lindström Rova

  Titta, peka och läs om blommor, fåglar, skog och trädgård. Här får du tips på böcker som handlar om naturen. Böcker för små barn mellan noll och tre år.

För vuxna

 1. Vårens första cykeltur

  Skrivet av: Maria Nordenback

  Att cykla på våren är en härlig upplevelse. Dagarna blir längre, naturen vaknar och dag för dag kan en förundras över allt som händer i naturen, i ett tempo som gör att en hinner känna, se och lukta.

 2. Äta ute i nära natur

  Skrivet av: Anna Sjöstedt Wirén

  Mat smakar bäst utomhus. Anna Sjöstedt Wirén på Ålidhemsbiblioteket tipsar om böcker om utflyktsmål och om mat i det fria.

 3. Snickra stort, smått och praktiskt

  Skrivet av: Maud Sandström

  Är du sugen på att snickra ihop något användbart av trä, så kan vi bjuda på både inspiration och mängder av beskrivningar.

 4. Städa och tvätta med livsmedel

  Skrivet av: Helena Andersson

  På biblioteken finns flera intressanta böcker som ger tips på hur du kan använda ätbara ingredienser i hemmet för städning, och hår- och hudvård. Bikarbonat, citron och vitvinsvinäger är basingredienser som fungerar i mängder av kombinationer och variationer.

 5. Reparationshandboken finns på biblioteket

  Skrivet av: Anna Östman

  Såväl pärlor som rishögar behöver omtanke ibland. Sök på ditt märke och hitta en handbok du kan använda när du fixar bilar och andra fordon. De finns på svenska, engelska och ibland med svårighetsgrad angiven.

 6. Självhushållare i ett omfattande kök

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Den samiska maten bygger på mångåriga förädlingsmetoder och följer årstidernas växlingar. Västvärldens länder har en del att lära av Sápmi, om att ta till vara på mat och hysa respekt för det levande.

 7. Boktips för att organisera hemma

  Skrivet av: Monica Linell

  Det finns många böcker med idéer och inspiration för dig som vill organisera ditt hem för att skapa mer trivsel och större välmående. Monica Linell tipsar om flera titlar som tar sig an ämnet ur olika perspektiv.

 8. Min motorcykel och jag

  Skrivet av: Mats Enarsson

  "Nu står hojen i garaget som en tyst anklagelse. Varför lät du detta hända?" Mats Enarsson skriver om böcker, zen och konsten att vanvårda en motorcykel i sin krönika.

 9. Ett nytt trädgårdsår

  Skrivet av: Anna Holmström

  Det finns plats för både småskalig enkelhet och avancerad odlingsdesign. Anna Holmström på biblioteket i Vindeln ger dina trädgårdsdrömmar en vitamininjektion.

 10. Kul(t)bilar - ett säkert vårtecken

  Skrivet av: Maud Sandström

  Ljudmässigt är väl V8-muller ett lika säkert vårtecken som fågelsång? Hos mig framkallar de dessutom starka minnen från min ungdom då ett ord som klimatsmart inte var uppfunnet.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 27 april 2022