Vår tids rädsla för allvar

Läsvärt debattinlägg som beskriver riskerna när konsten får stå tillbaka för marknaden.

1995 höll filmskaparen Roy Andersson en föreläsning på Göteborgs filmfestival. Manuset ligger till grund för den korta skriften Vår tids rädsla för allvar. Genom att berätta hur han kom att arbeta med film och om delar av sitt skapande beskriver Roy Andersson strömningar i vårt samhälle.

Livsviktig kultur

Det blir ett ganska dystert porträtt av en tid som blundar för mörker, både i historien och i nutid. En tid då lättsam underhållning, som förespråkas av marknadskrafterna, får mer resurser än konstnärliga uttryck som inte väjer för mänsklighetens fula sidor.

När dessa konstnärliga och kulturella värden på så vis får stå tillbaka blir individuell rationalism viktigare än humanism och medkänsla, argumenterar Roy Andersson. Risken för att vi behandlar våra medmänniskor illa blir då större.

I sitt skapande har Roy Andersson många gånger strävat efter att motverka detta mönster. Han tror på konsten som en nödvändig spegling av människan, med ett existensberättigande vid sidan av rationalitet och naturvetenskap.

De frågor och tankar som Roy Andersson tar upp är (tyvärr) fortfarande aktuella, nästan tjugo år senare. En ny reviderad utgåva av boken kom 2009.

Rakt in i hetluften

Skrivet av: Anna Sahlén

Gellert Tamas sammanfattar 20 år som journalist med en samling utvalda texter från den tiden. Hans reportagesamling börjar med Berlinmurens fall och slutar på Tahirtorget.