Vår bästa läsning 2024
Stor variation, men massor av fina boktips blir det när personalen väljer sin favoritläsning från året. Julklappstips eller tips på låneböcker för hela 2025, du väljer!
Favoriter bland flest
Här är de titlar som dök upp flest gånger, antingen i listor eller i diskussionerna om vilka som nästan kom med.
Åza Sjöstam, Tegsbiblioteket
Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén. För att citera en låntagare: "en bok som borde vara obligatorisk läsning för alla".
Mödramärg av Tina Harnesk. Otroligt bra. Och den som vill höra dialekten kan med fördel lyssna på den fina inläsningen av Patricia Fjellgren.
Din vilja sitter i skogen av Mattias Timander. Lyssna på den! Underbar inläsning av författaren.
Magnus Brändström, Umeå stadsbibliotek
Vinnarna av Fredrik Backman. En otroligt bra avslutning på Björnstad-trilogin.
Assassin's Quest av Robin Hobb. Sista delen i Farseer-trilogin. Det här är en mörk och spännande bladvändare i Robin Hobb's fantasyvärld.
The anxious generation av Jonathan Haidt. Intressant och relevant om relationen mellan teknik, sociala medier ett förändrat föräldraskap och mental ohälsa hos unga, och vad vi kan göra för att vända utvecklingen.
Johannes Larsson, Ålidhemsbiblioteket
Tigerkakshjärta av Lina Nordquist. Den bok som har lämnat mest bestående avtryck i sinnet av det jag läst i år. Fantastisk bok!
Innan kaffet kallnat av Toshikazu Kawaguchi. Jag gillade långsamheten i uppbyggnaden av spänningen.
Den söndrade jorden av N.K Jemisin. Det är ju en trilogi, så praktiskt taget fusk för denna lista, men eftersom de var så välskrivna så tar jag mig friheter!
Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Allvarligt talat av P-O Enquist. Välfunna svar på stora och små livsfrågor.
Den sista boken om mordet på Olof Palme av Jon Jordås. Spännande och informativt om en tänkbar mördare.
Rent hus av Alia Trabucca Zerán. Klaustrofobisk roman som nästan läser sig själv.
Tommy Bildström, Nordmalings bibliotek
Utandning av Ted Chiang. En novellsamling som kombinerar briljant science fiction med djupgående filosofiska frågor.
Hillbilly av J.D. Vance.
Efter floden av P.C. Jersild.
Moa Wållberg, Nordmalings bibliotek
Somewhere beyond the sea av T.J. Klune. Det här är uppföljaren till The house in the cerulean sea. Jag älskade den lika mycket som första boken, som dessutom har beskrivits som att bli invirad i en stor varm filt.
Brothersong av T.J. Klune. Det här året har varit min T. J. Klune-era. Jag har läst så många av hans böcker. Jag gillar hans lyriska sätta att skriva. Det här är den avslutande delen i Green creek-serien med queera varulvar.
Fourth Wing av Rebecca Yarros. Som Hungerspelen, men på ett militärt college med drakar.
Petter Malmehed, Midgårdsskolan
Yellowface av R. F. Kuang. Huvudpersonen tar en massa dåliga beslut som går emot läsarens moral, men trots det köpte jag varje steg hon tog. Hon kommer med ursäkter, och vi som läsare köper dem. Det är fantastiskt skickligt utfört, och riktigt roligt att läsa.
När en man faller av Klara Krantz. Unik lyrisk roman om författarens egen farfar, som ansåg sig vara ett ohört vittne till Palme-mordet. Ett nationaltrauma blir ett familjetrauma som löper över generationer, och jag kunde inte sluta läsa.
Så du vill ha det mörkare av Stephen King. En novellsamling som visar att Stephen King faktiskt bara blir bättre. Att få en uppföljning till Cujo efter 40 år var så oväntat att boken blev spännande bara där. "Danny Coughlins dåliga dröm" är bland det bästa som Stephen King någonsin skrivit. Han är verkligen en mästare på noveller och har man inte läst honom tidigare, är just den här novellen en fantastisk start.
Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket
Skrapenatta av Lars Mytting som är tredje och sista delen i en fantastisk trilogi. De måste läsas i ordning: först Systerklockorna, sedan Hekneväven och sist Skrapenatta.
Demon Copperhead av Barbara Kingsolver.
Historien om fru Berg av Ingvild Rishøi.
Monika Korp, Ersbodabiblioteket
Stinas jojk av Mats Jonsson.
Sluten anstalt av Fanny Klang.
Bröst och ägg av Mieko Kawakami.
Hanna Widman, Obbola bibliotek
Den vilda flykten av Lauren Groff. En berättelse om att överleva tillsammans med naturen, skriven på ett språk som känns i kroppen. Berättelsen utspelar sig på den amerikanska kontinenten i början av 1600-talet, där kolonialisternas våldsamma betvingande av landet utgör bakgrunden.
Hallelujaflickorna av Hanna Hallgren. Ibland går jag vilse i Hanna Hallgrens vindlande meningsbyggnader där associationerna spretar åt alla håll. Men vilsegångarna är en del av det som gör berättelsen om författarens väg till sig själv som queer till en poetisk upptäcktsfärd.
Marken, andligheten av Petra Carlsson Redell. Författaren väcker många tankar om människans förhållande till naturen när hon jämför den samiska och den majoritetssvenska kulturen. Jag uppskattar hur författaren bjuder in mig att följa med i hennes personliga funderingar och hur hon vänder och vrider på resonemangen för att ge plats åt olika perspektiv.
Inte lätt att välja, skulle velat få med Amy & Lan av Sadie Jones och Konsten att leva av Sarah Winman också! Och När jag var snö av Ingela Strandberg.
Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek
Middlemarch av George Eliot. Fantastisk bok nyöversatt i år.
Nattens skola av Karl Ove Knausgård. Nästan lika bra som den mästerliga Det tredje riket från förra året.
Bergtagen av Thomas Mann. En av mina absoluta favoritböcker som jag läste om i år, den fyller ju också 100 år.
Karin Råghall, Grubbebiblioteket
Memorial av Bryan Washington. En queer relationsroman som jag genast saknade intensivt när den var slut. Rå, rolig och gripande. Mycket sägs mellan raderna, för den som gillar att inte bli skriven på näsan.
Kupletter – en kärlekshistoria av Maggie Millner. En av de poesiböcker jag blev allra mest upprymd av under året! Den är skriven på vers och handlar om sexualitet och relationsformer, svartsjuka och kärlek – och litteratur.
Framtidsministeriet eller The ministry for the future av Kim Stanley Robinson. För den som tenderar att drunkna i klimatångest skulle jag skriva ut ett recept på den här boken. Klimat-science fiction som funkar att läsa även för den som inte är van vid sci-fi. Jag gillar hur författaren tar med läsaren på en förändringsresa som följer såväl radikala klimataktivister som höga politiker och företag i den akuta kampen för en levbar värld.
Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek
De förbjudna böckernas bibliotkarie av Brianna Labuskes. Den här utspelar sig under tre olika år och i tre olika städer. Berlin 1933, Paris 1936, samt New York 1944. Den berättar om tre kvinnor, varav två träffades i Berlin 1933. Vänskapen bryts och de går olika vägar i kriget och kämpar på olika sätt. Väldigt bra och intressant, tänkvärd.
Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren. En deckare som utspelar sig i Falkenberg 1993. En kvinna hittas död i ett vattendrag utanför Falkenberg. Kommissarie Björling och assistent Håkansson ansvarar för utredningen med hjälp av Johanna från rikskrim. Strax efter att kvinnan hittats försvinner Björlings dotter, den enda han har kvar efter att frun dött. Väldigt bra, spännande och nostalgiskt för en som var tonåring och ung vuxen på 1990-talet. En fullträff faktiskt.
Jul med bokcirkeln av Sarah Morgan. Feelgood-drottningen är tillbaka med en ny fantstisk julbok. En vecka före jul checkar bokcirkeln, bestående av de tre vännerna Anna, Claudia och Erica, in på ett fantastiskt värdshus i Vermont. Där ska de umgås och prata om sin senast lästa bok. Men det kommer kriser och massor med kärlek i vägen. Det är hjärta, smärta, attraktiva män, sorg, snö och en massa julmys. Jag älskar den.
Maria Engström, Tegsbiblioteket
Olle Öhman, Tegsbiblioteket
Mitt historieintresse speglar väl mina bokval.
Baader-Meinhof av Stefan Aust. Välskrivet om en epok i Tysklands 1900-talstrauma.
Den sista boken om mordet på Olof Palme av Jon Jordås. Indicie-kedjan som Jon Jordås presenterar har i alla fall övertygat mig om vem som mördade Olof Palme.
Minnen av kriget av Nikolaj Nikulin. Antikrigsbok som, i den bästa av världar, förvandlar den mest härdade krigsromantiker till pacifist.
Jenny Lundgren, Umeå stadsbibliotek
I det vilda av Lisa Zetterdahl. En kortroman i tre perspektiv. Den innehåller nog en av de bästa skildringarna av ett barnperspektiv som jag har läst. Den handlar om den ondska som slumrar i varje bostadsområde. Rått och äckligt.
Nails and Eyes av Kaori Fujino. En obehaglig novellsamling. Titelnovellen är fantastisk och handlar om relationen mellan en flicka och svärmodern som gör snabb entré när flickans mamma dör. Ögon och naglar har en central roll. Kroppsskräck när den är som bäst.
Bunny av Mona Awad. Om skrivande, tillhörighet och ett uns mörk magi.
Julia Sandström, Midgårdsskolan
Jenny Berggren, Sävarbiblioteket
Förbjudet att andas av Jean Claude Mourlevat. Science fiction om vad som gör oss mänskliga.
Kattflickan och andra berättelser av Anneli Furmark. Relationsberättelser med skräckinslag.
Middagen av César Aira. En surrealistisk kortroman full av överraskande vändningar.
Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek
Din vilja sitter i skogen av Mattias Timander. Jag ler genom hela boken; språket, platsen, människorna, allt gör mig lycklig. Ljudbokens fantastiska inläsning av författaren själv gör inte saken sämre.
Till träden av Ella-Maria Nutti. Hennes förra bok undersökte en sargad mor-dotter-relation. Här har turen kommit till pappan. När de blir instängda i en renvaktarstuga på kalfjället med en storm rasande utanför kommer frågor om tillhörighet, språk och kultur upp på bordet. När det inte finns någonstans att gömma sig från varandra kommer samtalet äntligen, om än trevade, i gång.
Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén. Varje morgon på väg till jobbet passerar jag en äldre man och hans jämthund. Båda är lika gamla och vaggar fram i sakta mak längs vägen. Varje morgon tänker jag på Lisa Ridzéns ljuvliga bok Tranorna flyger söderut. Åldrande, hundar, vanmakt, jakt och kärlek är några av bokens teman.
Jenny Sandells, Vännäs bibliotek
Ensamhetens århundrade av Noreena Hertz. En skildring av ensamhet som hot mot hälsan. Författaren blickar mot 1980-talet för att hitta förklaringar till att det idag, på vissa håll, går att hyra en vän. Det här ämnet var så intressant att jag satt och läste på golvet i ett hav av lego.
Hur man möter en mamma av Kaj Korkea-aho. Vass och välskriven självbiografi om barnlängtan och familjebildning bortom normerna. En bladvändare.
Ett liv värt att leva av Christian Rück. En tunn och tänkvärd bok om synen på självmord och om den unika "Nollvisionen".
Tobias Johansson, Biblioteksbussen
Eldsjäl av Axel Åhman. Inte lika bra som hans novellsamling Klein, men den tangerar samma ämne om stukad manlighet på ett bra sätt. En glesbygdsskildring om föreningsliv, intriger och priset för att vara eldsjälen i bygden. Den kan kanske klassas som en katastrof-feel-good med spår av deckarhistoria?
Grus i maskineriet av Mats Källblad. Andra delen i berättelsen om tjejen Polly som växer upp i en liten bruksort. Men ett sinne tyngt av sin brors död i en bilolycka, samt sin mors tilltagande alkoholism hittar hon en tillflykt i att spela musik och att få meka med bilar. Svärta, humor, samhällskritik och ett mordmysterium i 1980-talets Sverige. Eddie Meduza dyker upp på ett hörn. Första delen heter Polly tar ingen skit.
Frozen Hell av John W Campbell. Jag förordar att filmen The Thing från 1982 kan klassas som en julfilm, fråga inte varför, och därför passar det bra att läsa denna novell lagom till jul! Detta är en omarbetat version av originalnovellen Who goes there? (1938) som de båda filmatiseringarna baseras på. Den första filmen kom 1951. I en mörk, arktisk kyla hittar en grupp forskare något utomjordiskt i polarisen. Denna varelse kan anta formen av andra livsformer och paranoian börjar direkt sprida sig i forskarlägret. Vem är verkligen människa? En mycket läsvärd skräckklassiker!
Lennart Kihlberg, Umeå stadsbibliotek
Joe av Larry Brown. Tristero förlag fortsätter att förgylla tillvaron med sina översättningar av feel-bad-litteratur från den amerikanska södern. Grabben Gary lever i en närmast ofattbar misär och med en missunsam och genomelak far som styr familjen med järnhand. Gary försöker slita sig loss och tyr sig till den filosofiskt lagde Joe som ger honom ett jobb. Dessvärre är Joe inte någon större förebild. På grund av upplevda oförrätter har han en skakig relation med både polisen och andra invånare i trakten. Hans periodvis tunga drickande gör inte saken bättre.
Putins bro till väst av Börge Nilsson. I störtfloden av böcker om Ryssland/Ukraina/Putin är detta den som stack ut mest för mig. Temat är de stora ryska minoriteterna som lever i framför allt Estland och Lettland. Börge Nilsson har verkat som journalist i området i många år och kan både samhället och människorna. Han tecknar en bild av "baltryssarna" som levande i ett slags limbo. De saknar ofta medborgarskap i landet de bor i, men känner sig inte heller som helgjutna ryssar. Samtidigt är det fullt förståeligt att majoritetssamhället betraktar dem med oro, som en slags potentiella femtekolonnare.
En månad på landet av J. L. Carr. En kortroman som inte alls var det jag hade väntat mig. Titeln och omslaget föreställande en landsbygdskyrka och ett ensamt träd skickade ut signaler om en stillsam melankolisk bok. I stället var den fylld med en slags lågintensiv humor, som lyfte boken på ett för mig oväntat sätt. Den saknar dock inte allvarliga inslag. Boken handlar om en konstrestaurerare som fått i uppdrag att avtäcka en medeltida kyrkomålning som ligger dold bakom lager av färg. Året är 1920 och han har precis börjat fungera som människa igen efter fasansfulla upplevelser under första världskriget i Frankrike.
Katarina Bodén, Skolbibliotekservice
Tänder av Jenny Dahlberg och Lisa Ernemar. Denna bok är full av spännande och roliga fakta samt hårresande kuriosa om tänder. Dessutom har den många humoristiska bilder. Läs högt för ett barn och låt er fascineras. Boken borde finnas i varje tandläkares väntrum!
Barrbarnet av Klara Bartilsson. En alldeles underbar och dramatisk bilderbok full av barr och känslor! Passar både vuxna och barn.
Kolla konst! En dag på Moderna museet av Emma Adbåge. Ett trevligt upplägg där du som läsare blir en i barngruppen som besöker museet. En lekfull bok med intressanta fakta om konst och konstnärer. Passar både stora och små!
Frida Rönnbäck, Umeå stadsbibliotek
Eva Gustafsson, Umeå stadsbibliotek
Tre nyutgivna:
Tre klassiker:
Ina Björndotter, Robertsfors bibliotek
2024 hade jag som mål att läsa en hel del vampyrlitteratur. Det har väl gått lite sisådär men här kommer tre nya favoriter på temat:
Fangs av Sarah Andersen, grafisk roman. En vardagsberättelse, eller "slice of life", om förhållandet mellan en vampyr och en varulv.
Garlic and the Vampire av Bree Paulsen, grafisk roman. Vitlöken tvingas lämna sitt inrutade trygga liv i trädgården för att konfrontera vampyren som slagit sig ner i det närliggande slottet.
Carmilla av Joseph Sheridan Le Fanu. 26 år innan Dracula publicerades, skrevs Carmilla och oj, vilken fantastisk vampyrberättelse!
Annika Winning, Minabibliotek.se
Jag tar inte farväl av Han Kang. Mycket bättre än Vegetarianen!
Trekropparsproblemet av Liu Chin. Kinesisk sci-fi som ligger till grund för Netflix-serien med samma namn.
Tillsammans av Lasse Berg. Författarens "bokslut" över ett halvsekels vistelser i och reportage från Afrika och Asien. Finns det hopp för mänskligheten?
Lena Grönlund, Ålidhemsbiblioteket
Faktan. Johannes Anyuru utgår från de folkmordsanklagelser mot Israel som Sydafrika inlämnade till den Internationella domstolen i Haag. Det är en noggrann och detaljerad redogörelse av ett pågående folkmord. Mellan sidorna låter han poeter från Palestina komma till tals. Om inte den här redovisningen av hur oskyldiga liv tas kan stoppa det folkmord som pågår, vad kan?
Inyenzi eller Kackerlackorna av Scholastique Mukasonga. Boken handlar om tiden som ledde fram till folkmordet på tutsierna i Rwanda 1994. Samtidigt är det en berättelse om en flickas uppväxt och familjs liv i en värld där gränser förflyttas över lång tid. Berättelsen skildrar hur krig mellan grannar börjar med att människor fördrivs och slutar med folkmord.
Sälflickan av Annika Thor. Författaren skildrar hur det kan vara att dras med i en rörelse. En rörelse som ger en känsla av trygghet och stabilitet, men samtidigt innefattar ett kaotiskt och våldsamt hat mot dem som står utanför. Det är också en berättelse om en familj som slås isär. Inte en bok jag kommer glömma.
Jag har också läst många bra bilderböcker i år. Det är verkligen svårt att välja, men jag väljer tre favoriter som går att läsa högt för alla åldrar och som har fantastiska illustrationer.
Regnmakaren av Zanyar Adami med bilder av Ishtar Bäcklund Dakhil. Väldigt fint skildrat om hur Baran och hans familj måste lämna sitt land och om saknaden efter pappa som inte kan följa med. Ishtar Bäcklund Dakhils bilder är fantastiskt fina!
Lilla varg av Sara Stridsberg med bilder av Sara Lundberg. En mycket vacker och finstämd bilderbok om hur minnena gör de vi saknar levande! Poetiskt.
När vi lärde oss att flyga av Jaqueline Woodson med bilder av Rafael López. Om att hitta kraften i fantasin och inom sig själv, om att lära sig flyga. Den här fina bilderboken tar avstamp i Faith Ringgolds klassiska bilderbok, Tar beach, och ger oss en nutida version av den.
Anna Sjöstedt-Wirén, Ålidhemsbiblioteket
Terje Nordin, Robertsfors bibliotek
Crampton av Thomas Ligotti. Boken är ett manus till en film som aldrig blev, men fullt njutbar som roman. En man går, till synes osedd, in på ett FBI-kontor och mördar en agent. När de andra närvarande agenterna avlossar sina vapen mot mördaren faller hans kropp till golvet och visar sig vara en skyltdocka.
Corpsemouth and other autobiographies av John Langan. En samling av skräcknoveller från en av genrens moderna mästare.
Foucaults pendel av Umebrto Eco. Denna klassiker om hemliga sällskap, konspirationsteorier och vår förmåga att se mönster i slumpmässiga former är mer aktuell idag än när den först gavs ut.
Ulrika Wikman, Holmsundsbiblioteket
Annalena Hedman, Vännäs bibliotek
Demon Copperhead av Barbara Kingsolver. En Pulitzerpris-vinnande roman om en pojke som växer upp i fattigdom och missbruk i Appalacherna, och en skildring av opioidkrisen inifrån. Men det är ändå en berättelse full av humor och underbara karaktärer – inte minst Demon själv, som är ett riktigt maskrosbarn. Inspirerad Charles Dickens David Copperfield.
Den vidunderliga ordningen av Andrew Walden. Efter att ha läst denna samling krönikor från Dagens Nyheter citerade jag Andrew Walden i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Kanske tröttsamt för omgivningen, men han kryddar sina smarta texter med självdistans och humor, vilket gör dem oemotståndliga.
Kvantfysiken och livet av Joar Svanvik, Göran Johansson, Ingemar Ernberg, Göran Wendin och Tomas Lindblad. Fyra professorer förmedlar med hjälp av en vetenskapsjournalist en kvantbiologisk syn på världen och en stundande kunskapsrevolution på lite drygt 150 sidor och på glasklar svenska! Är det möjligt? Ämnet är fortfarande inte lätt att greppa – det är ändå kvantfysik. Ett litet mirakel i sig. Här förklaras bland annat hur fåglar navigerar, hur en ödla kan springa upp och ner i taket och hur det går till när en maskros spränger asfalten där den vill växa upp.
Emil Enbuska, Mariehemsbiblioteket
Havoc av Christopher Bollen. En 80-årig dam råkar på sin överm... pojke, på hotell i Kairo, i vad som torde vara de senaste årens bästa thriller.
När jag var snö av Ingela Strandberg. "Jag är högtidsklädd som en likkista". Ingela Strandberg skriver mellan döden och evigheten.
Chasing the boogeyman av Richard Chizmar. En helt osann (?) true crime-berättelse om en seriemördare i en liten amerikansk stad. Den perfekta blandningen av Stephen King och Michelle McNamara; tvångsbladvändande.
Bubblare är David Granns bok Wager om tidernas sämsta båtfärd, Christopher Buehlmans Daughter's war om ett hopplöst krig, och Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Blomkvist om småstadsmys och småstadsbrott.
Frida Sundling, Biblioteksbussen
Chop chop av Linda Bondestam. Årets Augustprisvinnare i barnkategorin som funkar lika bra för vuxna. Här varvas en dos civilisationskritik med humor och vemod. Vad händer med världen när hjulen rullar på i turbofart? Vad sysslar vi människor med egentligen? Kan robotar ge hopp om vår planets överlevnad? En kritisk samhällsskildring och samtidigt en hoppfull framtidsskildring.
Portal av Edith Hammar. En jättefin serieroman där nutid och dåtid möts. Här får vi åka på en pirrig och mysig kärleksresa som utspelar i Helsingfors. Jag hade gärna stannat längre i den världen!
Kolla konst! En dag på moderna museet av Emma Adbåge och Lisen Adbåge. I denna bok får vi följa med på ett museum. Vi kliver in genom museets dörrar och möter en sprudlande värld av färg och form som ger oss upptäckter och insikter. Vi får lära oss om konsten och konstnärerna som skapade alla målningar, skulpturer, filmer och foton som tillhör oss alla. Ett roligt upplägg där du som läsare blir en i barngruppen som besöker museet. Passar både unga och vuxna läsare!
Maria Forssén, Umeå stadsbibliotek
Jag lyssnade på Din vilja sitter i skogen av Mattias Timander och att författaren själv läser gör hela boken, tycker jag. Min släkt på mammas sida kommer från Kiruna och Tornedalen, så för mig var det rytmen och klangen i orden det som var den stora behållningen, samt den fina skildringen av norra Norrland.
Rent hus av Alia Trabucco Zerán. Estela arbetar flera år i en familj och dottern i familjen dör så tragiskt. Med en återhållen vrede berättar Estela, från fängelsecellen där hon sitter, den långa historien om vad som hände och om sin egen uppväxt.
Motiv av Malin Persson Giolito. Tio berättelser om brott. I tio starka berättelser tar författaren oss med för att träffa personer och uppleva händelser som verkligen berör. Alla dessa berättelser skulle kunna vara en egen bok. Jag vill hela tiden veta mer om varför det hände och hur det gick sedan.