Vår bästa läsning 2023

Personalen på Umeåregionens bibliotek väljer sin bästa läsning 2023.

Favoriter hos flest

  1. Straff

    Av: Laestadius, Ann-Helén

Tobias Johansson, Biblioteksbussen

The nice house on the lake av James Tynion

Kosmisk skräck och otroligt vackert tecknad serieroman. Ruggigt spännande! Ett mer utförligt tips finns här på Minabibliotek.se

Norrlands akvavit av Torgny Lindgren och Annihilation av Jeff VanderMeer
Jag tog mig an att läsa två böcker samtidigt med det tangerande temat ödemark: Torgny Lindgrens Norrlands akvavit och Jeff VanderMeers Annihilation (på svenska Avgrunden). De har egentligen inte mycket gemensamt men det var intressant att vandra mellan de olika avfolkade bygderna, den ena Västerbottens glesbygd och den andra en surrealistisk vildmark. Den ena är en smått komisk skröna, den andra en atmosfärisk rysare, och båda verken är mycket bra skrivna. 

Anomalin av Hervé Le Tellier
Jag har inte hunnit läsa klart hela än men denna bok fångade mig direkt när jag började läsa den. Den står i katalogen som "enbart" roman men är helt klart science fiction. Mycket bra bok och intressanta karaktärer.

Maria From, Vännäsby bibliotek

Folk som sår i snö av Tina Harnesk
Underbar bok som innehåller både komik och tragedi på samma gång, vilket är min favorittyp av bok. Jag provade först att läsa boken, men fastnade inte i den. Men när jag gav ljudboken en chans så gick det nästan inte att sluta lyssna. Stor eloge till uppläsaren Patricia Fjellgren.

Au revoir Agneta av Emma Hamberg.
Även denna lyssnade jag på och Emma Hamberg läser sin egen bok, precis som den föregående delen Je m'appelle Agneta med underbar känsla. En feelgood-pärla.

Joy alltid glad av Jenny Valentine
Även det en feelgood-pärla fast för slukaråldern, det vill säga från ungefär nio år. Joy har bott med sin familj över hela världen men de tvingas flytta "hem" till England eftersom Joys morfar är gammal och inte kan bo själv längre. Till en början har hon svårt att anpassa sig till det inrutade livet i England, som hon inte alls är van vid, men ju längre tiden går så trivs hon allt bättre.

Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket

Magnus Brändström, Umeå stadsbibliotek

  1. Äkta

    Av: Stuart, Forrest

Tommy Bildström, Nordmalings bibliotek

Ovanjorden av Mikael Berglund
Jag gillade verkligen Mikael Berglunds bok Ovanjorden och jag tycker att det är något alla ska läsa. Den var både fin och speciell och otroligt välskriven. Det är i grund och botten en kärlekshistoria, men samtidigt så mycket mer.

Vår del av natten av Mariana Enriquez
En annan favorit är Vår del av natten av den argentinska författarinnan Mariana Enriquez. Det är en 600 sidor långa skräckgotisk myskoroman som målar upp en fantastisk ockult värld som man egentligen inte borde vilja stanna i. Det är inte en bok för alla. Jag tror att det krävs att man inte är så jäkla mesig. Men riktigt bra är den om du gillar sådant. 

Maskrosdalen av Ralf König
Ralf Königs version av Lucky Luke var riktigt bra. Jag försöker läsa en serie i veckan och i år är det kanske främst den jag skulle vilja göra lite reklam för.

Annika Kimmel, Sävarbiblioteket

I år känns det lätt att nämna några riktiga guldkorn till böcker. Det blev mest sorgliga böcker i år. 

Straff av Ann-Helén Laestadius
En av de bästa böcker jag läst på länge är onekligen Straff. Otrolig ledsamt läsning stundvis, med en hård realitet, kolonialiseringen av Sápmi, som bakgrund. Men ack så läsvärd! Ni som inte läst boken hittills, gör det!

Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot
En underbar ungdomsbok som fick mig att gråta. Både en coming-of-age-bok och en kärleksförklaring. 

Skred av Sara Strömberg
Gillade jag väldigt mycket och nu står Skinn på tur. Hoppas det blir lika bra läsning där.

Förinta världen ikväll av Stina Jackson
En överraskning blev även Stina Jacksons senaste bok. Väldigt oväntat och med ett nästan poetiskt språk tog det lite tid för mig att ta mig an historien, men sedan tog njutningen fart. Ingen lättsam bok det heller, men den funkade jättebra för mig.

  1. Straff

    Av: Laestadius, Ann-Helén
  2. Skred

    Av: Strömberg, Sara

Monica Pettersson, Ersboda bibliotek

Eleonor Lindberg, Vännäsby bibliotek

Jag ser ett tydligt tema i min bästa läsning 2023. Böckerna utspelar sig i norr, de handlar om människans samspel med naturen och med varandra. Här finns svart historia om samernas tvångsförflyttningar söderut blandat med humor och gammal folktro.

Det finns också svensk industrihistoria blandat med längtan efter en egen plats att höra hemma på, att älska, att äga. Här finns kärleken till älven, till fjällen och till skogen. Jag skulle säga att mitt val av bästa böcker 2023 speglar mig själv väldigt väl.

Jenny Lundgren, Umeå stadsbibliotek

Carrie av Stephen King.
Blodigt och rysligt om en illa behandlad flickas väg till hämnd. 

The Memory Theater av Karin Tidbeck.
En fantastiskt välskriven fantasysaga om minnets kraft. 

Knäböj. Om kvinnor och styrketräning av Sara Martinsson.
En historisk tillbakablick över kvinnans kropp och dess plats i idrotten och särskilt tyngdlyftningens värld. 

Jenny Sandells, Vännäs bibliotek

Jag har torkat nog många golv av Nina van den Brink
Efter alla promenader till magasinet för att hämta Rapport från en skurhink (som trots 50 år på nacken fortsätter att hitta nya läsare) blev jag väldigt glad när en biografi om Maja Ekelöf släpptes för något år sedan. Perspektivgivande läsning som går rakt in på den här listan.

Kläda blodig skjorta av Maja Larsson
En välskriven tillbakablick på hur den svenska förlossningsvården har sett ut de senaste 150 åren. Från brutala och ohygieniska hemfödslar med en vidskeplig hjälpgumma eller släkting vid sidan till dagens fokus på "upplevelsen".

Ett år med mamma av Ann-Charlotte Andersson
Författaren tar en paus från sitt vanliga liv under ett år för att slå följe med sin mamma i hennes vardag. Syftet är att ta del av kunskapen om hur man tar hand om ett hushåll på ett billigt och hållbart sätt. Processen dokumenteras i form av en dagbok. Det är inte själva dagboken som fångar intresset, utan konceptet och resultatet av det. Trots att det blir ett år fyllt av lingonplockning, disk och tid i vävstugan så tillför hushållsarbetet andra värden än vid ett avlönat arbete någonsin har gjort.

Terje Nordin, Robertsfors bibliotek

The black maybe av det ungerska stjärnskottet Attila Veres. Surrealistisk skräck. Bland det bästa jag läst inom weird fiction.

The fisherman av John Langan.
En fiskarhistoria om sorg och förlust och att brottas med den äldsta och största av havsbestar. Väldigt fascinerande kosmologi byggd på fragment från mesopotamiska, förbibliska myter.

Hyperion av Dan Simmons är inte ny, men riktigt bra, episk och fantasieggande science fiction med bland annat existentiella och religiösa teman.

Hanna Widman, Holmsundsbiblioteket

Jag upptäckte att ett tema för min läsning i år varit Jorden och vårt förhållande till den, ur olika perspektiv. Tre böcker som känts betydelsefulla på olika sätt är dessa:

Arvejord av Maria Turtschaninoff.

Härlig är jorden av Mats Söderlund (och hans diktsamling Eskatos, tystnaden tillhör inte oss som berör samma områden, men med poesins språk).

Ny jord av George Monbiot.

Karin Råghall, Grubbebiblioteket

Fördolt är minnet av människan av Mohamed Mbougar Sarr
För den som längtar efter att bli golvad av en riktigt smart roman. Årets läsfest!

Hijab butch blues av Lamya H
För den som älskar queerklassikern Stone butch blues av Leslie Feinberg är det här given läsning, men den kan lika gärna läsas i sin egen rätt. Huvudpersonen försöker förstå sitt liv och sin identitet i dialog med Koranen, och med hjälp av den queermuslimska gemenskap som hen så småningom finner ett hem i.  

De anställda av Olga Ravn
Tänk ändå vad litteraturen kan göra! tänkte jag upprymt när jag hade läst ut den här tunna, mörka och poetiska science fiction-romanen med vittnesmål från människor och människoliknande anställda på ett rymdskepp.

Åza Sjöstam, Tegsbiblioteket

Jernbanesviten av Sara Lidman
Svår och utmanande läsning, men jag är så glad att jag äntligen har läst alla sju böcker i serien i år då Sara Lidman 100-årsjubilerar.

Straff av Ann-Helen Laestadius
En stark och arg skildring av samiska nomadskolor på 1950-talet.

Vill du veta? av Nikki Erlich
En bok som väcker tankar. Om du fick veta när du ska dö, hur skulle du då leva ditt liv?

  1. Straff

    Av: Laestadius, Ann-Helén

Gustav Hillbom, Umeå stadsbibliotek

Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba
En spännande thriller i vildmarksmiljö. Personligen tyckte jag det var kul att läsa en bok där jag kände rätt kraftig antipati mot huvudpersonen och dens drivkrafter. Det händer inte så ofta tycker jag.

Början på allt - en ny historia om mänskligheten av David Graeber och David Wengrow. 
En historisk genomgång av i första hand amerikanska ursprungsbefolkningars många, olika och medvetna sätt att organisera sina samhällen på. Det vänder upp och ner på många av dagens föreställningar om vad till exempel frihet är. Och om vår historiesyn, om hur civilisation uppstår och som punkterar myten om att ett civiliserat samhälle i sig skapar och kräver hierarkier.

Polly tar ingen skit av Mats Källblad.
Ett fantastiskt seriealbum. Raggar- och sedemera rocktjejen Polly är helt grym på slagsmål och att meka med bilar. Rått, våldsamt, varmt och otillrättalagt om att stå upp för sig själv och andra och om att hitta gemenskap.

  1. Coyote

    Av: Filteau-Chiba, Gabrielle

Bertine Pol Sundström Sveriges depåbibliotek och Lånecentralen

Women who read are dangerous av Stefan Bollman
Varför läser kvinnorna på de vackra tavlorna och fotografierna och vilka böcker läser de? En gång i tiden sågs en kvinna med en bok som sysslolös eller radikal, och hon fick dessutom insikter och kunskaper.

Älven i mig av Jannete Hentati
Författarens resa längs Lule älv. En bok om den svenska vattenkraften, men också om tiden, livet och kärleken.

En uppväxt vid historiens slut av Lea Ypi, Fri
Självbiografi som består av två delar: före och efter december 1990 då den kommunistiska regimen i Albanien föll. Hur var det att växa upp i ett land som var så isolerat från omvärlden och hur blev det sen.

  1. Fri

    Av: Ypi, Lea

Lennart Kihlberg, Umeå stadsbibliotek

Red smoking mirror av Nick Hunt
En science fiction-roman som tyvärr många kommer att missa eftersom författaren inte är förknippad med genren. Alternativ historia där islam inte blir utdrivna från Spanien och upptäcker Amerika istället för Columbus. Fantastiskt välskriven och lämplig längd för mig som numera avskyr långa böcker.

Brottsplats KB av Lars Korsell
Stölderna av sällsynta böcker på Kungliga biblioteket är väldokumenterade via både tv-serier och radiodokumentärer. Den här boken tar upp den biten men det mest intressanta är delarna som fokuserar på hur personal på KB kämpar för att få tillbaka de stulna böckerna. Ett måste för alla som är intresserade av bok- och bibliotekshistoria.

Landet som glömde Gud av Per Ewert
En saklig och detaljerad genomgång av hur Sverige blev världens mest sekulära land. Nyckelpersoner i den här processen tas upp och studeras under lupp. Intressant, oavsett vad man tycker i frågan.

Anna Sahlén, Minabibliotek

Carina Lillkvist, Mariehemsbiblioteket

  1. Skinn

    Av: Strömberg, Sara

Maria Engström, Tegsbiblioteket

Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek

Frida Sundling, Biblioteksbussen

Fallet av Mikael Ross
Underbar serieroman med ett funkis-persktiv! 

Halima om de sina av Salad Hilowle
Biografi, poesi och fotobok, gillade den mycket.

När bror dör av Emilia Aalto
Poesi, drabbande, snabbläst och viktig.

Världens sämsta syster av Elin Lindell
Serieroman för mellanåldern, en underbar och rolig sådan!

Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek

Julhälsning från ett slott i Normandie av Jo Thomas
Underbar julbok där man känner doften av frusna äpplen.

En sommar i Paris av Sarah Morgan
En somrig motsvarighet till den ovan. Varm storstadspuls med små gränder och kullerstensgator och en underbar blå klänning.

Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson 
En mörk och väldigt spännande mordhistoria där inget är som det verkar. Deckare när de är som bäst.

Skulden man bär av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt
Väldigt spännande och intressant och slutet gjorde mig så upprörd att jag inte kunnat släppa den.

Jävla karlar av Andrev Walden
För ett underbart språk och fint sätt att berätta utifrån ett barns perspektiv.

Måste också bara slänga in Liza Marklunds Stormberget, samt Sofie Sarenbrants och Carina Bergfeldts Födelsedagen, för de var också så himla bra.

Veronica Hägglund, Hörneforsbiblioteket

Fluff av Annica Hedin och Erik Svetoft.
På sommarens sorgligaste dag försvinner kaninen Fluff och då börjar sökandet. Kommer Fluff att hittas? Är Fluff borta på riktigt?

Blå ugglan av Lotta Geffenblad.
Stenberg och Granlund bor tillsammans i en liten skogsglänta. Men så en dag, pang bom, så dör Stenberg och Granlund blir ensam kvar.

Karin på kommunen av Wilma Odenberg.
Karin jobbar på kommunen, hon knäpper sin kofta - den hon har på sig ofta. Hur är det att jobba på kontor och vad gör vuxna hela dagarna? Det får vi veta i denna humoristiska bilderbok. 

  1. Fluff

    Av: Hedin, Annica

Johannes Larsson, Ålidhemsbiblioteket

Tove Liliequist, Umeå stadsbibliotek

Mjölkat av Sanna Samuelsson
Jag hade nöjet att vara med och utse denna bok till att få Prisma litteraturpris för Årets queera roman. Här är motiveringen:  "Med lös skit som stänker rakt i munnen landar nya perspektiv på queerhet i vår samtid, en undanflykt in i realismen. Sanna Samuelsson fångar, med precision, hur det kan vara att växa upp som queer på en mjölkgård och hur behovet av att återhämta sig efter en avslutad relation kan se ut."

Hijab Butch Blues av Lamya H
Självbiografi som handlar om att kämpa med rasism, islamofobi, homo- och transfobi, att vara migrant och att försöka hitta ett community, helst ett queert muslimskt sådant. Titeln anspelar på boken Stone Butch Blues av Leslie Feinberg, en banbrytande bok inom transrörelsen. Lamya H. lyckas, på ett sätt som liknar hur Leslie Feinberg synliggjorde transfobi och homofobi i sin vardag, lyfta fram unika och sällan synliggjorda insikter i hur det är att vara queer och troende muslim.

Minnesteatern av Karin Tidbeck
En svindlande, makaber, mörk och  underbar saga. Den svenska översättningen är riktigt bra. Bara läs den!

Emil Enbuska, Mariehemsbiblioteket

Älven av Rosa Liksom
Jag älskade redan innan Rosa Liksoms författarskap, men den här hade jag särskilt svårt att värja mig mot. Berättelsen om finska småbrukare som fick fly kriget, och ta sig till svenska Tornedalen griper rakt in i min egen släkts 1900-tal. Om det finns ett Tornedals-majestätiskt sätt att berätta på, så är det precis så som Rosa Liksom skriver.

The croning av Laird Barron
En av de senaste decenniernas viktigaste författare i skräckgillet låg för döden under hösten, eftersom inte ens en relativt framgångsrik och respekterad författare i USA nödvändigtvis har råd med sjukförsäkring. The croning är en mästerstycke kosmisk skräck, rent ut sagt fruktansvärd i sina stycken, och förhoppningsvis kvicknar han till nog för att kunna skriva lika fruktansvärt ännu i många decennier.

Between two fires av Christopher Buehlman 
Jag trodde nog inte att någon skräcklitteratur skulle knäcka Laird Barron under året, men Christopher Buehlman är skrämmande nära med sin medeltids-burlesk om pestens härjningar i ett Frankrike på randen till apokalyps. Hans stora styrka är total empati med sina personer, och därför kan han som få andra bygga en bok på kärlek: läsarnas till persongalleriet, och karaktärernas sinsemellan. Snart på ett bibliotek nära dig!

Maror av Lavie Tidhar
Tidningen The Guardian beskrev en av sina bästa böcker 2022 som ”kalejdoskopisk”, och det är helt rätt ord. Lavie Tidhar skriver Israels historia från 1960-talet och framåt genom dess undre värld. Ibland är det kanske lite väl mycket diesel och gasen i botten, men alltid svettigt och medryckande. 

Det största äventyret av Orvar Säfström och Drakar och demoner av Tomas Härenstam
Inför Fria ligans nyversion av Drakar och demoner kom Orvar Säfströms onödigt detaljrika praktverk om Sveriges första rollspel. Den går knappt att ha i famnen, och behöver man verkligen långa utläggningar om Skatteverksblanketter? För en som var med i förra svängen är det i mumma! Och nyversionen, då? Jo, Tomas Härenstam med flera har skapat ett elegant regelverk med precis rätt känsla, och precis rätt innovationer. För ett gäng 40-åriga gubbar blir det som att dela en tärningarnas nattvard med sina tonåriga jag. Dimmornas dal, här kommer vi!

  1. Maror

    Av: Tidhar, Lavie

Ida Boija, Grubbebiblioteket

  1. Märket

    Av: Fríða Jóhanna Ísberg

Boulder av Eva Baltasar
I år har uppenbarligen Island tagit mig med storm. I den queera katalanska boken Boulder (på kortlistan för Bookerpriset, 2023) flyttar en äventyrlig pråm-kock till Reykjavik för att stadga sig med sitt livs kärlek, som hon raggade upp på någon bar kring varmare breddgrader. Medan hennes flickvän suktar efter hus och barn lider hon själv av outsiderskap och inseminerings-ångest. Härliga karaktärer som fyller en relativt kort historia med mycket innehåll.

Märket av Fríða Ísberg
I dystopiska Märket slängs läsaren in i ett polariserat Island där ny teknologi har möjliggjort att göra tester på människors empati, för att förebygga brottslighet. De som inte klarar testet blir "omärkta" och slås ut ur samhället. En stark roman om gruppsykologi, makt, demokrati och utanförskap i en skrämmande framtidsvärld som känns nära. Författaren har fångat samtidens oroligheter och teknologiska utveckling på ett spännande sätt.

Vanliga människor av Clara Törnvall
Journalisten och författaren Clara Törnvall vänder på perspektiv och norm i sin bok Vanliga människor: Autistens guide till galaxen. Här beskrivs den normtypiska människan (NT) för en autist. Meningen med boken är inte att roa eller provocera, men frågor som dyker upp är ändå vad eller vem som faktiskt är "normal". Kanske vi borde diagnostisera de som är för mycket NT också? Den passar unga och vuxna av alla dess slag. Fina illustrationer av Umeåbaserade Anneli Furmark.

Vi var vargar och Kanin, soldat, ängel, tjuv av Katarina Nannestad
En av de bästa böckerna för mellan och ung (men också vuxen) 2022 var Katarina Nannestads Vi var vargar. Jag har nästintill slängt den på folk på jobbet, och privat, och faktiskt alla som har återkoppplat har tyckt mycket om den. I boken följer vi en så småningom föräldralös tysk pojke och hans syskon under andra världskriget. Familjen heter Wolf och får även leva precis som vargungar i skogen. Här har författaren utgått från de så kallade "Wolfskinder", de föräldralösa barnen som levde i Ostpreussens skogar i slutet av andra världskriget.

I efterföljaren Kanin, soldat, ängel, tjuv,som om möjligt var ännu bättre, får vi istället följa en rysk pojke i samma krig. Denna gång bygger karaktären också på en sann historia. Författaren läste en tidningsartikel om en ensam liten pojke som följde med Röda armén med egen uniform och allt. Det är så hjärtskärande vackert beskrivet och illustrerat att jag grät mig igenom stora delar. Båda dessa böcker handlar så klart om krig, men det fina med dem är att de faktiskt mest handlar om kärlek. Om att medmänsklighet och värme är det viktigaste vi har och går att finna i de mörkaste av vrår. Läs båda böckerna för barn, unga eller läs på egen hand som vuxen.

Målgrupp:

Skrivet av: Anna Sahlén den 18 december 2023