Vår bästa läsning 2020

Personalen på Umeåregionens bibliotek listar sina läsfavoriter 2020.

Sara Sörensson, Grubbebiblioteket

Jenny Sandells, Vännäs bibliotek

 1. Rolf

  Av: Lindroth, Malin

En förälders födelse
En personlig berättelse om mentala och kroppsliga förändringar i samband med familjebildning. Det är något väldigt unikt med en icke-medicinsk bok om föräldraskap som varken agerar vägvisare i livspusslet eller lutar åt det humoristiska hållet. En allt i ett-upplevelse i såväl text som fotografi.

Hur mår fröken Furukura
En snabbläst men mångbottnad historia om Keiko. Hon är 30+, singel och timanställd i en närbutik sedan många år tillbaka. Omgivningen väntar på att hon ska ta itu med sitt liv, men för Keiko har det riktiga livet redan börjat. Jag älskar tematiken, detaljerna från butiksmiljön och det underliggande budskapet.

Rolf
Rolf, en lärarvikarie med ett synnerligen udda liv, träffar en flicka med självskadebeteende. Jag gillar att boken är så kort, men att den ändå rymmer en oförutsägbar händelseutveckling. Gång på gång är jag tvungen att bläddra tillbaka och dubbelkolla om jag verkligen hängde med. Ett måste för den som gillar att läsa om när ensamheten har gått lite för långt.

Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek

 1. Vår

  Av: Smith, Ali

Ulrica Lidström, Bjurholms bibliotek

Annika Eriksson, Umeå stadsbibliotek

Annika Kimmel, Sävarbiblioteket

Karin Gulliksson, Bjurholms bibliotek

En mycket känslosam inläsning av författaren själv om sin barndom, mammans och pappans historia.

Tommy Bildström, Nordmalings bibliotek

Eva Gustafsson, Umeå stadsbibliotek

Årets bästa nya läsning

Årets bästa äldre läsning

Monica Pettersson, Sävarbiblioteket

 1. Queenie

  Av: Carty-Williams, Candice

Anna Sahlén, Minabibliotek

Modersmjölken
Välformulerat och berörande om kärleken i en familj och sökandet efter mening och riktning i den tid och den plats som råkar bli den man föds in i.

Herrarna satte oss hit
Elin Anna Labba levandegör vår historia på ett sätt som berör på djupet och som dessutom är en språklig fröjd.

Humlan Hanssons hemligheter
Den här boken balanserar allvar och roligheter på ett väldigt bra sätt och känns som en blivande klassiker. 11-åriga Humlan är stark och påhittig trots att det händer saker i hennes liv som är ganska jobbiga. 

Frida Rönnbäck, Umeå stadsbibliotek

Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket

Maria From, Vännäsby bibliotek

Vajlett och Rut
Om lärarinnan Vajlett som arbetar på skolan i Granträskliden i Västerbottens inland. Det pratas en del om henne eftersom hon inte är så gudfruktig och ganska slapphänt med barnen. Det skvallras också om postfröken Rut som har klippt håret kort. Det invånarna i byn inte pratar om är känslorna som växer fram mellan Rut och Vajlett. Tänk om de fick veta.

Ett annat liv 
Började lyssna när han gick bort i våras. Blev fullständigt knockad av den lysande inläsningen som skildrar både stort och smått, men allt lika viktigt. Har du inte läst eller lyssnat så gör det!

Athena. Grattis världen! Jag är här nu
Athena är döpt efter den grekiska vishets- och krigsgudinnan och hennes kraft är smarthet. Hon och hennes syskon får flytta in hos sin farmor och farfar när deras mamma hamnar på sjukhus i väntan på att deras bebissyskon ska födas. Underbar mellanåldersbok för alla som behöver lite ny kraft i sina liv i dessa pandemitider. Läs eller lyssna och känn hur du blir starkare och gladare!

Carina Lillkvist, Mariehemsbiblioteket

Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek

Jag ser allt du gör 
En fantastisk samling noveller om sorg, längtan, musik och vänskap. Om man vill lyssna på boken så är den uppläst av Olof Wretling vilket ytterligare förhöjer innehållet.

Testamente
En fullständigt uppslukande roman om en familj med två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens. Mörka hemligheter ruvar i det Tornedalska landskapet och väntar på att komma fram i ljuset.

Biblioteket
Min absoluta favoritbok under året. Troligtvis för att den handlar om min absoluta favoritplats i samhället, nämligen biblioteket.

Johanna Dahlgren, Hörneforsblioteket

Bergens stjärnor
Boken utspelar sig i Kentucky, USA, på 1930-talet. En brokig samling kvinnor svetsas samman när de som ridande bibliotekarier levererar böcker till familjerna i bergstrakterna. Ett projekt som inte ses med blida ögon av alla.

Fem kvinnor
En intressant och gripande skildring av de kvinnor som man vet föll offer för Jack the Ripper. Författaren har kartlagt deras liv och skildrar fattigdomen i 1880-talets London.

Aftonen och morgonen 
Maktkamp, kärlek, hat, intriger och vänskap i det sena 900-talets England. Liksom de övriga tre böckerna i Katedralserien bjuds vi på en riktig saga fylld med äventyr och spänning där knutpunkten är orten som senare blir Kingsbridge.

Terje Nordin, Robertfors bibliotek

Anna Sjöstedt Wirén, Ålidhemsbiblioteket

Tre böcker som egentligen samma tema, ny kunskap med historiska rötter i skönlitterär form.

Angelica Edlund, Hörneforsbiblioteket

 1. Strega

  Av: Holm, Johanne Lykke

Ett år av vila och avkoppling
En helt fantastisk roman om en ung kvinna som med hjälp av starka mediciner bestämmer sig för att sova bort ett år av sitt liv. Huvudpersonen är oempatisk och berättelsen tar inga oväntade riktningar, men trots det – eller tack vare – så fastnade jag totalt i boken.

Strega
En vacker, poetisk och drömsk roman där huvudpersonen Rafa tillsammans med åtta andra flickor jobbar på ett hotell dit det aldrig kommer några gäster. Språket, karaktärerna och händelserna gör att denna korta roman känns stor.

Sen for jag hem av Karin Smirnoff
Att läsa sista delen i trilogin om Jana Kippo var både underbar och plågsam. Underbar för jag hade längtat efter fortsättningen som om det gått flera år, och plågsam för att jag inte ville ta farväl av världen som Karin Smirnoff skapat med sitt språk. Plågsamheten till trots älskade jag den. Slutet skulle jag inte kunna beskriva som något annat än värdigt.

Moa Wållberg, Nordmalings bibliotek

Albin Knutsson, Dragonskolans bibliotek

 1. Eileen

  Av: Moshfegh, Ottessa

Dagar utan slut
En mikrohistorisk västernpärla, mysig och filmisk, där det udda blir trovärdigt.

A thousand moons 
Funkar klart bättre i originalspråk (den svenska översättningen av det på en gång förenklade och målande språket kan framstå en aning forcerat), det blir mycket vackrare.

Eileen
Jättefin, mörk och småäcklig men stämningsfull roman. Samma patetiska människor – misslyckade, självupptagna och kroppsfixerade – som i hennes noveller (Homesick for a new world) men här hinner man få vara i det glåmiga.

Ulrika Wikman, Holmsunds bibliotek

När vi sover
Barnet ligger i sängen och funderar på vad de vuxna gör när barnen sover. Hittar på mycket, för att sedan gå och kolla vad som eg. hänt. 

SpökABC
En "titta hitta"-bok. 

Ghost Ships
Vilka bilder! Lite som en coffie table book. 

Mimi Stiegler, Ersbodabiblioteket

Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek

Nämn inte de döda
Jess är den första personen bland ursprungsbefolkningen att få en tjänst hos kriminalpolisen i Darwin i nordvästra Australien och det ses inte med blida ögon av alla. När så en kropp av ursprungsbefolkningen hittas river det upp en massa sår och ingen vill prata med polisen. Väldigt bra historia och otroligt intressant miljö och samhällsskildring.


Bakvatten
Om Margareta och Assar och deras omöjliga kärlek. Den utspelar sig i en liten by i Västerbottens inland och under två tidsperioder. Det är spännande och intressant och lågmält och fint. Jag gillar verkligen den här.

Fjärilsvägen
Författaren som är uppvuxen i den socialdemokratiska framtidstron i en liten stad i södra Sverige berättar om sin mamma. När föräldrarna skiljer sig bor han och systern kvar hos mamman som får det väldigt kämpigt. Språket är poetiskt och beskrivningen av mamman är väldigt kärleksfull trots att författaren ofta är väldigt arg på henne. Det här är ett sätt att försöka förstå mamman bättre. Väldigt fin tycker jag.

Hanna Widman, Obbola bibliotek

Hur mår fröken Furukura?
En varm och rolig roman med allvar i botten, som får en att fundera på vad som egentligen är ”normalt”. Vem avgör vad som är ett bra liv?

Jordlöparens bok
Poetiskt om konst och natur, med ett perspektiv där människan inte är alltings självklara centrum.

Underland
Essäbok som tar en med på en fascinerande och stundtals klaustrofobisk färd genom naturens och människans dolda underland.

Olle Öhman, Tegsbiblioteket

Ulrika Nuottaniemi, Holmsundsbibliotek

Förhör 
Väldigt suggestivt gestaltade förhör och huvudkaraktär. En sträckläsning.

Anne Franks dagbok
En bildberättelse som illustrerar Anne Franks dagbok troget med många känslolägen som förtvivlan, trots, ilska men också humor. Läs gärna originalet innan du visuellt tar till dig Ari Folmans version.

Grand Union
Efter att ha läst en av de vardera tio berättelser kan man inte prata och ej heller läsa vidare på en stund. Genom dessa berättelser filtreras världen genom ett raster som passade mig utmärkt. Hög igenkänning på vår samtid och på en metanivå som ligger lagom på gränsen, med en humoristisk distans och inte störande pretentiöst eller cyniskt (som jag ibland kan uppleva det).

Åza Sjöstam, Vindelns bibliotek

Tove Liliequist, Umeå stadsbibliotek

Dagar utan slut
Sätter ett förkrossande ljus på kolonialism, krig och förtryck, men också en berättelse om kärlek och att en familj naturligtvis inte behöver bygga på blodsband. Älskar den queera historieskrivningen.

Surviving Autocracy
Knivskarp analys av hur Donald Trump (nästan) har omvandlat USA till en autokrati och på vilka sätt det påminner om vad Vladimir Putin gjort i Ryssland. Då den är skriven mitt under brinnande pandemi känns den extremt aktuell. Trots de skandalösa händelser som boken skildrar ger den ändå ett visst hopp om att amerikanerna skulle kunna få ett mer demokratiskt samhälle efter Donald Trump.

The ballad of songbirds and snakes
Efterlängtad prequel till Hunger games-böckerna. Jag gillade att få följa bokseriens största skurk och att få en bakgrund till det som händer i de första tre böckerna. Spännande och oväntad in i det sista.

Linnea Henrysson, Vindelns bibliotek

Olive, igen
Uppföljaren till den pulitzerprisade "Olive Kitteridge"- Den här var till och med ännu bättre! (Har du inte sett miniserien på HBO så har du också något stort framför dig.)


"Den söndrade jorden"-trilogin
En genial dystopi utan triangeldrama och kärleksfokus; istället står en mor- och dotterrelation i centrum i en värld där jordskorpan är i ständig rörelse och orsakar naturkatastrof efter naturkatastrof. Representationen i serien var också bland det bästa jag läst.

Mattias Nilsson, Umedalens bibliotek

Ödmården
Nils Håkansons Ödmården (2017) är en fantastisk dystopi som är grammatiskt fascinerande. En krönika om Sveriges totala undergång, dess språkliga och kulturella utplåning. Värd att läsa och begrunda, flera gånger om.

Kurt Levlin, Grubbebiblioteket

Syster
Att Gro Dahle är mästare på att blanda allvar med humor visar hon i dessa lättillgängliga dikter om systerskap.

Får jag följa med dig hem
Nio noveller där författaren skrivet smärtsamt ärligt och insiktsfullt om tillkortakommanden.

Vänta på vind
En gripande mellanåldersbok om uppbrott, vänskap, sorg och hopp. Boken vann, mycket välförtjänt, Augustpriset 2019 i kategorin barn och ungdom.

Malin Granberg, Sävarbiblioteket

Tilly och bokvandrarna
Jag har precis lyssnat på Anna James bok. I loved it! Verkligen en sån där mysig bok som en vill kramas lite med emellanåt.

Karin Jonsson Sandström, Nordmalings bibliotek

 1. Ædnan

  Av: Axelsson, Linnéa

Tobias Johansson, Biblioteksbussen

Tiamat's wrath
Åttonde boken i "Expanse"-serien levererar en actionpackad ångvält till story och det är sci-fi när den är som bäst. Det är ganska fantastiskt att författarna (namnet är en pseudonym för två författare) lyckas hålla spänningen på max efter åtta böcker och komma med nya intressanta vändningar i storyn.

Knäckarbanketten
Denna har väl inte undgått någon nu i kalendertider men den är ju underbar i bokform! En mycket bra högläsningsbok för alla åldrar med humor, värme och äckliga maträtter!

Magikernas tid-serien
Draktränar-författaren Cressida Cromwells nya serie är väldigt bra med sin blandning av gastkramande spänning och humor. Den tredje delen kom ut på svenska i år och en fjärde del är släppt på engelska så äventyret lär inte ta slut i första taget!

Gustav Hillbom, Robertsfors bibliotek

Maria Engström, Tegsbiblioteket

Sen for jag hem
Sista boken i trilogin om Jana Kippo. Tarantino i glesbygden.

Gideon Falls
Mysterium med skräckinslag. David Lynch i serieform.

Providence
Rafflande spännande scifi om överlevnad. För fans av filmer som Alien och Edge of Tomorrow.

Emil Enbuska, Mariehemsbiblioteket

 1. Girl

  Av: O'Brien, Edna

Girl
En flicka blir kidnappad av Boko haram, och sen blir det värre. Fruktansvärt och hemskt, men också hemskt välskrivet. I långa stycken påminde den mig mest om Apocalypse now, en febrig road trip in i mörkrets hjära.

Piranesi
Äntligen kom den, Clarkes nya, och jösses om den var värd väntan! En man bor i ett hus av oändliga och stora salar, där varje rum är fylld av detaljerade marmorstatyer av allt från minotaurer till buskar. Han är lycklig! Visserligen är det kallt och hungrigt ibland, men Huset tar hand om honom, och måsarna håller honom sällskap. En bok som nog inte handlar om det den handlar om, som bör läsas flera gånger. Antagligen en utmärkt bokcirkelbok!

Alltid hejdå och Gå med mig till hörnet
Jag har svårt att inte samläsa dessa två uppbrottsberättelser som på olika sätt belyser vuxenhet och ansvar. Två Umeåtecknare - en sedan länge etablerad, och en som tar ett självsäkert kliv in i rampljuset - som arbetar i akvarell, och som båda fångar hur små specifika detaljer, istället för att stänga ute läsaren, lyfter fram en berättelses universalitet. Återigen skulle det nog bli en fruktbar bokcirkeldiskussion om de sattes i varandras belysning.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 22 december 2020