Västsahara inifrån

Ett intressant reportage om en långdragen konflikt som omvärlden lämnat åt sitt öde.

I nordvästra Afrika ligger Västsahara, ett land som sedan 1970-talet ockuperas av Marocko. Landet är rikt på naturresurser och har ett attraktivt fiskebestånd utanför kusten där inte minst europeiska båtar fiskar. Västsaharas ursprungliga invånare är framför allt nomader. 

140 000 i flyktingläger

Under en period då afrikanska länder avkoloniserades lämnade Spanien Västsahara. Mauretanien och Marocko gjorde då anspråk på området. Marocko ockuperar fortfarande majoriteten av landet.

Journalisterna Anna Roxvall och Johan Persson berättar om nuläget i en konflikt som omvärlden verkar vilja glömma. 140 000 västsaharier lever i flyktingläger i Algeriet, i väntan på ett avgörande som aldrig tycks komma. På 1990-talet var en folkomröstning om Västsaharas självständighet om inte nära förestående, så iallafall i processen att bli verklighet. 

Men byråkratiskt krångel, där strider i FN står kring detaljer och låsta positioner, hindrar utvecklingen i frågan om Västsahara. Under tiden präglas livet i lägren framför allt av leda. Men de som tror på en politisk lösning riskerar att bli allt färre och stridsviljan öka. 

Frustrerande läsning

Sverige har som ett av få länder öppet ställt sig på västsahariernas sida, historiskt sett. Socialdemokraterna har hänskjutit frågan om att erkänna Västsahara som självständig nation till FN. Anna Roxvall och Johan Persson försöker ta reda på orsakerna till den svenska utrikespolitikens nuvarande position, men också till varför EU och USA låter Marocko hållas. En komplicerad relation framträder, där västvärldens rädsla för terror och flyktingar har en framträdande roll. 

Anna Roxvall och Johan Persson vill skildra alla sidor i konflikten, men Västsahara är en känslig fråga och de båda journalisterna möts till viss del av misstänksamhet och ovilja från Marockos håll. 

Frustrerande men intressant läsning. En bit i ett pussel över den globala politiken som ger bra bakgrund och information genom text- och bildjournalistik av hög kvalitet. 

Våra texter

 1. De levde utan yttrandefrihet i 438 dagar

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har ofta setts och hörts i nyheterna sedan de tillfångatogs i Etiopien 2011. Men i fängelset de sattes i var den en helt annan situation. Hade de berättat sanningen och vädrat sina åsikter där hade de kanske aldrig kommit hem igen.

 2. Att bära med sig världen

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Riktigt bra reportageböcker fängslar läsaren från början till slut och sprider kunskap om omvärlden. Inom reportagejournalistiken arbetar litterära tungviktare såväl som reportrar med livet som insats.

 3. Sanningssägaren Anna Politkovskaja

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Anna Politkovskaja och många av hennes kollegor har offrat sin personliga säkerhet för att föra vidare vittnesmål om krigsförbrytelser och förföljelse i Ryssland. Ett land som formellt betecknas som en demokrati.

 4. Boken om Kim Wall

  Tips Av: Wall, Ingrid Tipsat av: Anna Sahlén

  Kim Wall ville berätta den lilla människans historia och därmed belysa de stora skeendenas konsekvenser i vår globaliserade värld.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 24 juli 2019