Västerbottens store bildberättare

Sune Jonsson (1930 - 2009) har gått ur tiden. Men han har också lämnat kvar tiden - fryst i underbara bilder bevarade i en rik produktion. Vicky Uhlander reflekterar över hur en av våra största fotografer gestaltade sin västerbottniska hembygd.

aronsjö sune jonsson
Jag har länge haft ett kärleksfullt
förhållande till närvaron i Sune Jonssons fotografier. De är så ömsinta och fyllda av allt det som är min barndom. Bullmark, Bjänsjö, Flarken – de byar som jag vistades i så mycket som barn speglas i hans bilder.
 
För tre år sedan bodde jag i ett gammalt vackert hus i Kittelfjäll. Det var en av mina vänners barndomshem och vi hade några underbara sommardagar där. I bokhyllan hittade jag flera böcker av Sune Jonsson. Jag satte mig ute i gröngräset bland vilda blommor och läste.
 
En bok hette Bilder från den stora flyttningen. Jag blev helt gripen – ja, jag tror att jag grät en skvätt – och jag läste högt för de andra i sällskapet. Som genom ett under fick jag via min litteräre svärson tag på ett sällsynt ex när jag kom hem.
 
Boken är en dokumentär skildring från 1963, naturligtvis som alltid i alla Jonssons böcker med ett rikt bildmaterial. I inledningskapitlet får vi följa kronotorparen Jonas Oskar Jonsson från Vilhelmina då han för sista gången går att se ut över den nejd där han framlevt sitt liv. Han skall snart in på pensionärshemmet och minns allt det som varit – det han trodde var livets mening.
 
Nu står han inför en avfolkningsbygd där fälten växer igen och husen förfaller. ”Han kände sig så ensam att han måste tala högt för sig själv, för att slå hål på den mur av sorg man ställt kring honom.” Boken innehåller flera livsöden och jag blev otroligt berörd att läsa om deras liv, där bild och text frammanar människorna som levt före oss i ett svunnet Västerbotten.
 
Sune Jonsson för ingen politisk diskussion – han berättar enkelt och ödmjukt med både ord och bild.
 
Sune Jonsson
Jag upptäckte berättaren och författaren Sune Jonsson.
Med sina dokumentärromaner intar han en självklar plats bland våra Västerbottensförfattare. Hans texter är poetiska och kärleksfullt beskrivande. Centrala teman är bondelivet och tidens ström.
 
Sen läste jag hans debutbok Byn med det blå huset där han beskriver hembyn Nyåker vid gränsen till Ångermanland. Här berättar han om bröllop, förlossningar och auktioner – men främst om människorna i byn.
 
Vi får möta den drömmande Emil som sägs ha ratat modersbröstet för en surströmmingsklämma och Natan som vådaskjuter en bybo och sen bär skulden resten av sitt liv. Resandefolket som jag själv minns utanför morfars affär i Bullmark rullar fram och jag kommer ihåg hur dessa färgstarka människor med sina hästar hade en magisk dragningskraft.
 
Bilderna har fångat ögonblick och människorna ser på oss genom Sune Jonssons lins som ville de säga: Så var 50-talet, en tid stadd i förändring. 
 
I Timotejvägen från 1961 finns tio berättelser. Återigen får vi möta människor och miljöer från Västerbotten. Den sammanhållande länken mellan berättelserna är tre olika äktenskap – från de nygifta till de som levt ett helt långt liv tillsammans.
 
Där finns bilden på bonden som ömt ger sin häst en handfull foder – den som hänger ovanför min soffa och är så vacker. Bilden som alltid får mig att tänka på Didrik och Häst'n i Sara Lidmans böcker.
 
I Timotejvägen liksom i Byn med det blå huset får alla minnen skärpa för oss födda på 40- och 50-talet. Men böckerna är samtidigt en gåva från författaren och fotografen Sune Jonsson till den nya tidens barn.
 
Sune Jonsson
Sune Jonsson har skrivit och fotograferat ihop många böcker. Idag är böckerna svåra att få tag i men de finns på biblioteket. På senare år har det kommit två fina fotoböcker: Album är en sammanställning av cirka 300 bilder från hans fotografgärning. Bilderna i Album följer kronologiskt på varandra. Här finns även textutdrag från hans skönlitterära böcker.
 
2007 kom hans sista bok ut. Och tiden blir ett förunderligt ting heter den och titeln är slående. Tiden och vårt förhållande till den är i sanning förunderligt. Just därför är Sune Jonssons böcker – både i text och bild - så viktiga för mig. De väver mig samman med det förflutna.
 
Tack för det, Sune!
 
Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
Fotografier: Sune Jonsson/Sune Jonsson-arkivet

 1. Byn med det blå huset

  Av: Jonsson, Sune
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Timotejvägen

  Av: Jonsson, Sune
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1961
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Album

  Undertitel: fotografier från fem decennier
  Av: Jonsson, Sune
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Fotokonst
  Finns som: Bok
 4. Och tiden blir ett förunderligt ting

  Undertitel: fotografier av människor och landskap
  Av: Jonsson, Sune
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Fotokonst
  Finns som: Bok
 1. Bilder från den stora flyttningen

  Av: Jonsson, Sune Tipsat av: Hans Dackenberg

  Den handlar om utflyttningen från Lycksele/Vilhelmina-trakterna som medfördes av industrialisering och jordbruksomvandlingar.

 2. Byn med det blå huset

  Av: Jonsson, Sune Tipsat av: Hans Dackenberg

  En skildring från 1959 av Sune Jonssons hemby utanför Nyåker.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 4 februari 2009