Västerbotten läser "Sveket"

Kurt Salomonsons roman från 1959 har valts ut till Västerbotten läser-bok 2019-2020.

Sveket är en arbetarroman som väckte extra mycket debatt när den kom ut 1959. Anledningen var att den inte bara kritiserade gruv- och kraftbolagen utan även arbetarrörelsen själv. 

Kurt Salomonson från Hjoggböle började skriva som tonåring. Sportreferat och kåserier i Norra Västerbotten under signaturen mr Kuri. Efter militärtjänst i Kiruna började han jobba i gruva i Laisvall. Erfarenheterna från gruvarbetet kom att prägla inriktningen på hans författarskap. 

Han skrev bland annat flera romaner som utmanade folkhemmets positiva självbild, bland annat i Sveket som ingår i en trilogi som också består av Mannen utanför och Skiljevägen.  

Läs Robert Janssons fina intervju med Kurt Salomonson som finns här på Minabibliotek för att få veta mer om författaren. 

Under hösten 2019 och våren 2020 kommer det att ordnas flera arrangemang utifrån romanen Sveket. Bibliotekens arrangemang hittar du här på Minabibliotek. Läs mer om Västerbotten läser på projektets webbplats. 

Låna boken

 1. Sveket

  Av: Salomonson, Kurt
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1959
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

 1. Vill göra sin röst hörd

  Skrivet av: Robert Jansson

  Kurt Salomonson började skriva redan under tonåren. Med 80-årsdagen passerad är det fortfarande samma kraft som driver honom: att göra sin röst hörd.

 2. Skrivtips från Anita Salomonsson

  Skrivet av: Jenny Eklund

  Hur skriver man en bok? Finns det några hemligheter eller knep - och hur mycket får man egentligen hitta på? Anita Salomonsson svarar på frågor från en skrivargrupp i Umeå, där deltagarna håller på att skriva om sina egna liv.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 16 september 2019