Världens räddaste katt

När en liten katt flyttar hem till Mats döper han henne till Rosa Jansson. Hon blir hans bästa vän. Mats är så rädd att det ska hända henne något och en dag är hon borta.

Mats bor med sin mamma och pappa i en liten by. Där finns inga jämnåriga kompisar och han har inga syskon. Men han gillar att läsa och leka för sig själv och det finns några vuxna som han gillar att vara med. 

Hur det känns

En dag får han en liten kattunge. Hon är skygg och inte riktigt som andra katter men Mats älskar henne. När hon en dag plötsligt försvinner blir han väldigt orolig.  

Den här boken handlar om att ha ett husdjur att tycka jättemycket om. Mats försöker förstå sin katt som både är tam och som har en vild och hemlig sida. Mats beskriver väldigt bra hur saker känns. Han blir så glad av att Rosa finns och så ledsen när hon är borta. 

Den handlar också om hur olika vuxna kan vara, de kan vara ens kompisar och de kan vara bullriga och läskiga. 

Sann berättelse

Boken är lättläst och har många svartvita bilder. Den passar bra att läsa själv från ungefär sju år eller som högläsningsbok. Författaren Mats Jonsson har gjort flera serieböcker för vuxna som handlar om hans eget liv. Världens räddaste katt är också en sann berättelse från när han själv var liten. 

Fler tips

  1. Monstren i skogen

    Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Annika Edlund

    Mats bor med sin mamma och pappa i Stensätter. Det är en liten by där allt är lugnt och bra. Om det bara inte vore för monstren i skogen.