Världen på vinden

Leksakerna är bortglömda på vinden, men nu får de liv igen. En fin högläsningsbok om stora och små frågor, och mycket att fundera över.

Det händer att barn tröttnar på sina leksaker. Leksakerna blir bortglömda och kanske slängs de. Eller lämnas de till en loppis. I bästa fall sparas de i en låda på vinden eller i källaren. Där kan de få eget liv igen.

Det här är en berättelse om sådana leksaker och vad som händer med dem många år senare. Om en vind. Om en värld. Om ett leksaksuniversum.

En spindel berättar

Berättaren heter Tella och är en spindel med ett löst huvud. Fajter erbjuder sig att hämta verktygslådan och skruva fast den lösa skruven. Och berättar samtidigt en fasansfull historia om Lill-Gunnar som tappade sitt huvud.

Tella viskar till den gamla trasiga nallen som glömt sitt namn. Nalle Nelly heter hon för det kommer Tella ihåg. Så länge någon minns, finns man.

Leksakerna vet inget om världen utanför men Tella är nyfiken. Några av de andra leksakerna vill inte alls veta.

Mycket att fundera på

Det här är en filosofisk bok om livet och döden och allt däremellan. Allra bäst är den nästan att lyssna på. En fin högläsningsbok om stora och små frågor.

Världen på vinden av Lotta Olsson är en långsam och funderingsvänlig bok. Lite som böckerna om Nalle Puh, Vems lilla mössa flyger och Det susar i säven. Bilderna av den franske bilderbokskonstnären Benjamin Chaud är ljuvliga!

En annan resa

Av: Olsson, Lotta Tipsat av: Birgitta Lind

Det är en grå och kall vårdag. Jättemyrsloken är ledsen. Kanske deprimerad? Hela världen känns ful. Världen är ful, gråkall. Så måste den kallas.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 1 december 2015