Vänta på vind

Det är sommarlov och Vinga tillbringar den som vanligt med sin morfar ute på en ö i havet.

Ön där morfar bor är den plats som Vinga tycker allra bäst om. Hemma i stan vantrivs hon och i skolan har hon inga vänner. Men på sommaren, på ön med morfar, är hon lycklig.

Vinga får en vän

Den här sommaren när Vinga kommer till ön så väntar en överraskning på henne. Hon får en liten segelbåt i present av morfar. Båten är gammal och det är en hel del som hon måste fixa på den, men det gör ingenting, tvärtom, då har ju Vinga någonting att göra om dagarna.

Varje dag går Vinga ner till stranden för att jobba på båten. Så en dag dyker en flicka upp på stranden. Hon heter Rut. Rut är allt som Vinga inte är. Hon är cool och modig. Hon har vänner i stan och hon hatar båtar och havet. Ändå, eller kanske därför, så blir Rut och Vinga småningom goda vänner.

Den här boken handlar alltså om sommar, båtar och vänskap. Men som bra böcker ofta gör så handlar den om så mycket mer. Den handlar om kärlek och avundsjuka. Den handlar om valar och fåglar. Men den handlar också om föräldrar som skiljer sig och hur det är att få ett syskon som har en annan mamma.

Sorglig och vacker

Jag blev nyfiken på den här boken eftersom den förra året blev vald till den bästa barn- eller ungdomsboken i Sverige. Nu när jag läst den förstår jag varför. Det här är en mycket fin bok, både sorglig och vacker på en och samma gång. En perfekt bok att läsa i sommar!

Fler tips

 1. Fågeln i mig flyger vart den vill

  Av: Lundberg, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

  Berta drömmer om att bli konstnär men pappa säger nej. En vacker och sorglig men också hoppfull bildberättelse om drömmar och känslor.

 2. Skarven

  Av: Lövestam, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

  Johanna, Ludde och Olivia har alla sina bekymmer hemma och i skolan. Men nu är det sommarlov och kanske kan det bli en härlig sommar ändå.

 3. Comedy queen

  Av: Jägerfeld, Jenny Tipsat av: Anna Sahlén

  Sasha försöker hantera sorgen efter sin mamma genom att låta bli att gråta och istället bli roligast av alla. Men går det verkligen? Kanske fastnar tårarna inuti istället.