Vänta på vind

Det är sommarlov och Vinga är som vanligt med sin morfar ute på en ö i havet. Men i år händer ovanliga saker.

Ön där morfar bor är den platsVinga tycker allra bäst om. Hemma i stan vantrivs hon och i skolan har hon inga vänner. Men på sommaren, på ön med morfar, är hon lycklig.

Vinga får en vän

Den här sommaren väntar en överraskning på henne. Vinga får en liten segelbåt av morfar. Båten är gammal och en hel del måste fixas på den, men det spelar ingen roll. Tvärtom, då har hon någonting att göra.

Varje dag går Vinga ner till stranden för att jobba på båten. En dag dyker en flicka upp på stranden. Hon heter Rut. Rut är allt som Vinga inte är. Hon är cool och modig. Hon har vänner i stan och hon hatar båtar och havet. Ändå, eller kanske därför, blir Rut och Vinga goda vänner.

En berättelse om livet

Vänta på vind handlar om sommar, båtar och vänskap. Men, som bra böcker ofta gör, handlar den om så mycket mer. Om kärlek och avundsjuka. Om valar och fåglar. Den handlar också om föräldrar som skiljer sig och om hur det är att få ett syskon som har en annan mamma.

Sorglig och vacker

Jag blev nyfiken på den här boken eftersom den fick pris som bästa barnbok i Sverige år 2019. Nu när jag läst den förstår jag varför. Det är en mycket fin bok, både sorglig och vacker på en och samma gång. Perfekt att läsa på sommaren!

Fler tips

 1. Fågeln i mig flyger vart den vill

  Av: Lundberg, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

  Berta drömmer om att bli konstnär men pappa säger nej. En vacker och sorglig men också hoppfull bildberättelse om drömmar och känslor.

 2. Skarven

  Av: Lövestam, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

  Johanna, Ludde och Olivia har alla sina bekymmer hemma och i skolan. Men nu är det sommarlov och kanske kan det bli en härlig sommar ändå.

 3. Comedy queen

  Av: Jägerfeld, Jenny Tipsat av: Anna Sahlén

  Sasha försöker hantera sorgen efter sin mamma genom att låta bli att gråta och istället bli roligast av alla. Men går det verkligen? Kanske fastnar tårarna inuti istället.