Vägledning: allt du behöver veta på din färd

Vägledning är en fantasieggande och kärleksfull bilderbok illustrerad av Charles Vess och baserad på en dikt skriven av Neil Gaiman. Texten och illustrationerna trivs med varandra som en fisk i vatten och det är en bilderbok som passar både barn och vuxna.

Genom ett sagolandskap

Boken är ganska exakt vad den utger sig för att vara, det vill säga en vägledning i allt du behöver veta på din färd. Färden går genom folksagornas förtrollade land och vi får oss en guidad tur med information om hur man bör och inte bör bete sig i olika situationer som kan uppstå på en färd genom ett sagolandskap:

"Lägg din hand på träporten i muren som du aldrig förr har sett, be om lov innan du lyfter klinkan, stig igenom, fortsätt på trädgårdsgången. En röd smådjävul av metall hänger på den grönmålade stugdörren som portklapp. Rör den inte; då blir du biten i fingrarna."

Grodprinsar och drakar

Här möter vi drakar, häxor, jättar, rävar, vargar, grodprinsar och hjärtan. På ett uppslag får vi i en brunn glutta ner i ett annat land nedanför sagovärlden. Det här andra landet ser ut att vara en stad vilken som helst, med höga hus och skyskrapor. En stad där kanske du eller jag bor till vardags, när vi inte tillbringar vår tid i detta sagornas land.

Låt fantasin flöda

Den här bilderboken är en kärleksfull hyllning till sagorna, till upptäckarglädjen och till de äventyr som kan ligga och lura på dig i en bok, i ditt huvud eller där ute i världen, om du låter fantasin flöda. Din egen fantasi är det enda som sätter gränserna.

Hjältar och monster på himlavalvet

Av: Samzelius, Maj Tipsat av: Anna Sahlén

Brukar du titta på stjärnhimlen ibland? För många år sedan byggde människor berättelser runt dessa små ljuspunkter i fjärran.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johan Sundlöf den 6 maj 2014