Utan blod

Kortroman om hämnd och försoning i mästerlig språklig gestalt.

Av: Baricco, Alessandro
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2005
Låna
Den italienske författaren Baricco kommer här med sin sjätte bok på svenska. Bokens inledning är oerhört  dramatisk. Fyra män kommer till en mycket ensligt belägen bondgård, där en pappa bor med son och dotter. Mannen förstår att främlingarna är ute för att hämnas tidigare våldsdåd. Pojken gömmer sig i ett uthus och den unga dottern göms under en lucka i golvet, där han ställer tunga krukor ovanför. Det blir skottlossning. Dottern Nina hör vad som händer men kan inte se genom springorna i golvet vem som blir skjuten. När skottlossningen upphört hittar den yngste av männen hennes gömställe.
 
Många år senare söker den åldrade Nina upp denne man. Han förstår att hon kommit för att hämnas. Hon bjuder honom på ett kafé, där de växelvis berättar vad som hände, sett ur det egna perspektivet. Ninas liv blev även fortsättningsvis dramatiskt, om än inte blodigt. När hon berättat sin historia vill hon att han ska följa med till ett hotell. Han är helt införstådd med att hon där tänker ta livet av honom. Han har hela livet plågats av blicken från den unga flickan som låg vettskrämd under golvluckan och ser fram emot att få ett slut på det hela.

Glöd

Av: Márai, Sándor Tipsat av: Tommy Sundin

En bok utan yttre dramatik eller egentlig handling och knappast någon dialog alls. Men med ett mästerligt författarhandlag, stil, språkkänsla och en inlevelse av mycket sällsynt slag.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Kristina Andersson den 3 april 2007