Ursula Poznanski vill skapa sina egna bilder

Den österrikiska författaren Ursula Poznanski har skrivit en dystopisk trilogi som utspelar sig i Europa. I en intervju med Sävarbibliotekets Annika Kimmel pratar hon om sitt skrivande och sina böcker.

Poznanski_Kimmel
Författaren Ursula Poznanski är känd i Sverige, framför allt genom sin ungdomsbok Erebos. Dessutom har hon har skrivit Saeculum som utspelar sig i lajv-miljö samt några deckare för vuxna. Sveket var den första delen i en dystopisk trilogi, som nu finns på svenska. Vid bokmässan i Göteborg hösten 2014 passade Sävarbibliotekets Annika Kimmel på att intervjua henne efter en föreläsning.

Är det första gången du är med på bokmässan i Göteborg? Går den att jämföra med den i Frankfurt?
– Ja det är första gången i Göteborg och första gången i Sverige överhuvudtaget. Jag tycker att det är underbart här, väldigt fin stämning här på bokmässan och jag trivs. På bokmässan i Frankfurt har jag varit de senaste fem åren och det är större med mycket spring mellan hallarna. Det är svårt att jämföra med Frankfurt, det liknar mer Buchmesse i Leipzig som också är inriktad på besökarna och inte en handelsmässa. Fokus ligger mer på möten och samtal.

Du nämnde Christine Nöstlinger i din föreläsning. Finns det fler tyskspråkiga författare som du ser som förebilder?
– Det är svårt med förebilder. Nog finns det många tyskspråkiga författare som jag gillar mycket. I ungdomsområdet så dyker såklart Cornelia Funkes namn upp som är nån slags "quickstarter". Antonia Michaelis tycker jag är utmärkt, Bettina Belitz skriver också fina böcker till framför allt unga vuxna.

Hur känns det att se sina böcker översatta till ett så litet språk som svenska och att de blivit populära?
– Det är ingenting jag är inblandad i. Jag ser bara att jag får pengarna. Det är alltid svårt att bli klok på vad som verkligen händer med böckerna och om de verkligen läses. Därför tycker jag det är extra bra att vara här och prata med folk, att känna live att folk läser mina böcker och söker samtal om dem. Det är riktigt kul!

På Umeåregionens bibliotek finns flera av Ursula Poznanskis böcker, Erebos, Saeculum, Sveket och flera böcker på originalspråket tyska. Blinde Vögel är andra delen i en deckarserie.

Dina deckare utspelar sig i Salzburg, men du kommer väl från Wien?
– Ja jag är uppvuxen i Wien och bor där. Det finns ganska många böcker som redan utspelar sig i Wien och jag känner att jag har ett annorlunda förhållande till Salzburg. Vi har en slags stuga i närheten av Salzburg och då tyckte jag nog att jag hellre ville skriva om Salzburg. Framförallt i första delen Fünf var det viktigt att miljön passade. Berättelsen behövde ganska mycket natur och lite glesare områden. Det passade bra med Salzburg och sedan "stannade" jag där.

Är du alltså ett storstadsbarn som gillar naturen? Då kan jag rekommendera Sverige som resmål!
–  Jag ser mig som ganska naturnära, jag älskar att vara ute i naturen och jag njuter verkligen av det. Jag hinner inte riktigt i den omfattning som jag skulle önska men jag kan tänka mig att Sverige har mycket att erbjuda åt det hållet.

Bild på Ursula Poznanski
Har du nån favoritbok bland dina böcker?
Nej, det har jag nog inte. Alla har sin egen styrka, vissa grejer som jag gillar med var och en av dem. Jag kan verkligen inte säga att någon särskild är favoritboken. Erebos är nog lite speciell, eftersom den var början på mitt riktiga författarskap. Innan dess hade jag skrivit några barnböcker, men det blev vid sidan av och inte riktigt på allvar. De kom ut på ett litet österrikiskt förlag och jag tror inte att de överhuvudtaget går att få tag i längre.

Tänkte du på nåt särskilt tv-spel när du skrev Erebos?
Nej. Och jag ville inte det heller. Jag har aldrig spelat World of Warcraft, jag ville inte beskriva ett spel som redan fanns. Jag har fått höra att det finns många paralleller, men jag ville skapa mina egna bilder.

Du sa att du inte hade läst några av de dystopiska trilogier som är populära innan du började skriva Sveket. Varför?

– Av samma anledning. Jag har läst första delen av Hungerspelen men sedan ville jag skapa eget.

På Umeåregionens bibliotek hittar du flera titlar av Ursula Poznanski och böcker av Christine Nöstlinger, Cornelia Funke och Antonia Michaelis.

1. Sveket

Publiceringsår: 2014

2. Blinde Vögel

Undertitel: Thriller