Ursäkta att man vill bli lite älskad

Johanna Thydell har skrivit en fullpoängare. Igen! En rolig, kvick och galet bra bok. Den är full med norisk visdom, huvudpersonen Noras egna ordspråk, som löper som en röd tråd genom berättelsen.

Nora Jonasson är en helt vanlig tjej i en helt vanlig familj med mamma, pappa och storebror. Hon är kompis med snygg-Lisa och foträta, sportiga Jossan men känner sig oälskbar. Hon har rött hår och långa ben.

Killar, kompisar och kul?

Hon påavståndgillar storebrorsans favvokompis Stoffe. Men hur ska det någonsin kunna bli han? Och så är det Sylvester, den intellektuella, fina, supertrevliga. Och så Viktor Persson, den evigt återkommande och så är det Jack. Det är filmkvällar, skola och fester. Kompissnack och span. Ett helt vanligt tonårsliv.

Inte kul alls

Men livet som ska vara häftigt och kul är inte det jämt. Tyvärr! Särskilt inte just nu när Lisa plötsligt är sjuk, hemma från skolan, inte hör av sig med ett pip till Nora! Det verkar helt skumt, något måste det vara som Nora inte vet, något som Nora inte fattat. Ett triangeldrama tornar upp sig och Nora har varit helt omedveten om det, eller?

Ursäkta att man vill bli lite älskad är en bok att hänge sig åt, att fnittra eller skratta åt, att oroa sig med, att älska. Det är hög igenkänning och jag är helt säker på att många, många ungdomar kommer att gilla den jättemycket.

Jag gillar de noriska ordspråken, stilen som boken är skriven på: lite som dagboksanteckningar, lite bakåtblickar, lite situationsbeskrivningar. Jag gillar språket, Noras diskussioner med sig själv, den lakoniska lite råa stilen emellanåt.

Det är så logiskt, alla fattar utom du

Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Anna Hällgren Conradsson

Det är logiskt att bästa vänner alltid ska vara det. Ester och Johan är bästa vänner och har varit det sedan barnsben.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 16 oktober 2010