Urmodern

I broderade ord och bilder skildras ensamheten när länkarna till familjen saknas.

Av: Schagerström, Åsa
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Serietecknaren och konstnären Åsa Schagerström, som publicerat tio seriealbum under namnet Åsa Grennvall, har skapat en broderad bildberättelse. Den kan läsas som serie, som poesi eller som konstuttryck. Fast det är förstås underordnat läsupplevelsen att sätta en etikett på Urmodern.

Inneboende acceptans

I sydda bilder och ord skildrar Åsa Schagerström rotlösheten i att vara en mor utan anknytning bakåt. Återigen utforskar hon teman som återkommit i hennes tidigare verk, ekon av ensamhet och sorg från en uppväxt utan närhet. "Om jag broderar orden hörs det bättre då?" står det i svarta stygn på en sida.

Jag kan inte svara, men de broderade bilderna är oemotståndliga. Utöver sin verkshöjd bär de på en skönhet och en styrka och berättar tillsammans med texten om något sårigt och svårt men med en inneboende acceptans och ljusning. 

Våra texter

 1. Hennes bilder hittar ut genom yllegarnet

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  I flera decennier har Britta Marakatt-Labba berättat historier och deltagit i samhällsdebatten med sin textilkonst. Här berättar hon om hur hennes broderier växer fram, om att inspireras och att själv inspirera.

 2. Elisa Rossholm – bilder och blyerts

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  I collage och blyerts, där orden får stå tillbaka för bilden, har Elisa Rossholm gjort bildberättelser som levandegör drabbande livsöden.

 3. Deras ryggar luktade så gott

  Tips Av: Schagerström, Åsa Tipsat av: Rebecca Rosendahl

  En serieroman om Jennys uppväxt med föräldrar som aldrig visar henne någon kärlek eller uppskattning.

 4. Rich Boy

  Tips Av: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman som sträcker sig över tre generationer. Om nedärvd brist på kärlek som blir förödande för kvinnor i en värld som premierar män.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 10 september 2020