Uppbrott från jorden

Lens livsöde är att bli skeppare på Grönland, men han vill göra något annat med sitt liv. Därför tar han jobb på ett rymdskepp och lämnar jorden. Det visar sig bli början på ett riktigt äventyr. Läs första delen i serien Universums öde.

Året är 2129 och stora företag styr vårt solsystem. Med mottot "Konsumtion och tystnad" vill de att människor ska köpa, köpa, köpa och inte säga ifrån. Jorden är förvandlad till en brun sörja, det tredje världskriget har kommit och gått och människor är slappa och viljelösa. Snart kommer nog det fjärde stora kriget och då blir det slutet för världen och mänskligheten.

Rymdskeppet försvinner

Len Renberg är son till en skeppare på Grönland, och hans framtid är förutbestämd. För att få känna lite frihet flyr Len från Jorden och börjar arbeta ombord på ett rymdskepp. Men en dag försvinner Lens rymdskepp, precis efter att ha startat från Mars.

I boken får vi veta vad som egentligen hände den dagen, sett ur Lens synvinkel. Kanske tänds en liten glimt av hopp för mänskligheten någonstans där ute, som en del av "Universums öde".

För vuxna om boken

Uppbrott från jorden är en svensk dystopi utgiven första gången 1979, men lika aktuell idag.  Nu finns en nyutgåva från Eloso förlag med nytt språkbruk för barn i mellanstadieåldern. En bok som enligt mig bör ingå i varje svensk välsorterad bokhylla eller bibliotekssamling.

Alla som någonsin läst en bok har sitt första magiska läsminne, det som ger en livslång kärlek till läsandets ädla konst. En första kärlek som väcker ljuva minnen. Den här boken är mitt magiska läsminne, från mellanstadietiden.

Med skräckblandad förtjusning gav jag mig på att läsa den igen nästan 30 år senare. Det var som att hitta tillbaka till sin första kärlek, minst lika bra nu. Det är härifrån min livslånga kärlek till litteratur och framför allt till fantastik, kommer.

Läs också

  1. Uppdrag Silverstjärnan

    Av: Ekberg, Peter Tipsat av: Stina Lundkvist

    Rymdskeppet Voya har rört sig genom rymden i tusentals år. Det är på väg från jorden mot den avlägsna planeten Roxera. Ingen ombord minns längre jorden, men Arena och hennes kompis vill ta reda på mer.

  2. Vren – de glömda rummen

    Av: Olivecrona, Lotta Tipsat av: Helena Lindblom

    Krig, förlorad teknologi, rymdvarelser och konspirationer av galaktiska proportioner. Med Vren-serien skapar Lotta Olivecrona en annorlunda science fiction med starka fantasy-inslag.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Joakim Mäki den 22 oktober 2020